30. 07. 2021.
Ukrajina: Objavljen nalog za hapšenje Janukoviča, protesti na Krimu

Ukrajina: Objavljen nalog za hapšenje Janukoviča, protesti na Krimu

Ukrajina: Objavljen nalog za hapšenje Janukoviča, protesti na Krimu

“Pokrenuli smo krivičnu proceduru za masakr mirnih civila. Janukovič je među ostalim zvaničnicima koji su stavljeni na listu najtraženijih”, rekao je Avakov.

Predsjedavajući Komiteta za međunarodna pitanja u ruskoj Dumi Aleksej Puškov izrazio je sumnju da će zapadni partneri Janukoviča opozvati bezbjednosne garancije koje su mu dali.

“Janukovič će sudu koji mu bude sudio reći o tim `bezbjednosnim garancijama` koje je dobio od svojih zapadnih partnera i oni će to opovrgnuti uz osmijeh”, naveo je Puškov.

Janukovič je automobilom napustio privatnu rezidenciju u Balaklavi, na Krimu, i krenuo u nepoznatom pravcu sa jednim pomoćnikom, izjavio je Avakov.

Krim se buni

U Krimu, prema odluci Kongresa u Harkovu je počela mobilizacija. Svi koji žele da se zaštite od proevropskih ekstremista na poluostrvu gde je tradicionalno pro-rusko raspoloženje, pozivaju se u nacionalu miliciju. Proevropski ekstremisti pokušavaju da drže svoje akcije u Krimskim gradovima ali bivaju osujećeni i pruža im se otpor.

” Krim za mir ” i ” Fašizam neće proći “. Pod takvim parolama i transparentima sa georgijevskim lentama u centru Kerča okupljeni izražavaju svoj revolt na poteze Kijeva. Solidarnost sa Rusijom izražena je sasvim konkretno: podignuta je ruska zastava na zgradi Gradske većnice.

Iz Kijeva se čuju sve glasniji i jasniji pozivi  – zabrana ruskog jezika i sve sramniji status ruske populacije Ukrajine koji “nisu državljani “, praksa je koja već postoji u nekim baltičkim zemljama.

One koji ne veruju u evropske integracije i žele da se odupru proevropskim ekstremistima su održali miting i  u Sevastopolju. Na javnom skupu na Trgu Nakhimov je prisustvovalo preko 20.000 ljudi. Izabran je novi gradonačelnik. Gradonačelnik je postao preduzetnik Aleksej Čali – ruski državljanin, koji je rekao da stanovnici grada neće dozvoliti nikome da diktira uslove.

Milicija se formira i u Simferopolju, gde je održan veliki miting za podršku Viktoru Janukoviču. Naravno , niko ne želi borbu, ali na otpor protiv ekstremista narod je spreman.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender