25. 07. 2021.
Nema opasnosti od poplava u Srpskoj

Nema opasnosti od poplava u Srpskoj

Vodostaj Save u Gradišci porastao, na snazi vanredne mjere

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, vodostaj Save u Gradišci porastao je za 30 centimetara, i danas je dostigao nivo od 768 centimetara, zbog čega su na snazi vanredne mjere odbrane od poplave.

Boško Pucar, načelnik Odjeljenja Civilne zaštite u Gradišci, kazao je da je voda ušla u nebranjeno područje u Orubici, gdje je odsječeno desetak kuća.

“U stalnom smo kontaktu sa stanovnicima Orubice, ekipe Civilne zaštite su na terenu i nema mjesta panici”, rekao je Pucar.

Mještane naselja pored Save brine to što na odbrambenom nasipu postoje klizišta, koja uprkos prošlogodišnjim obećanjima nisu sanirana.

Milimir Doder, direktor Republičke uprave Civilne zaštite, naveo je da zasad nema ugroženih domaćinstava niti putnih komunikacija.

“Vanredna odbrana od poplava uvodi se na 800 centimetara”, rekao je Doder, te dodao da ne vjeruje da će biti proglašeno vanredno stanje, jer se situacija u gornjem toku Save smiruje, a nove padavine nisu najavljene.

Vodostaj rijeke Save u Srpcu danas je bio 848 centimetara, a voda se izlila na poljoprivredno zemljište na nebranjenom području.

Na području opštine Kozarska Dubica juče su provođene vanredne mjere Civilne zaštite radi kontinuiranog praćenja vodozaštitnih objekata na Savi.

“Vodostaj Save na području te opštine u porastu je u rejonu naseljenog mjesta Donja Gradina”, potvrdio je Đuro Trubarac, šef opštinske Civilne zaštite

Prema njegovim riječima, ekipe Civilne zaštite su na terenu, gdje se kontinuirano prati stanje vodozaštitnih objekata, odnosno kanala i pumpi, te da zasad nema ugroženih domaćinstava i putnih komunikacija. Kako je kazao, u porastu je i vodostaj Une u Kozarskoj Dubici, koja je juče iznosila 263 centimetra.

Izvor: Nezavisne novine

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender