24. 07. 2021.
Ni Špirić mu nije ravan: Preletač koji je promijenio osam stranaka

Ni Špirić mu nije ravan: Preletač koji je promijenio osam stranaka

Ni Špirić mu nije ravan: Preletač koji je promijenio osam stranaka

Predsjednik aleksandrovačke opštine Jugoslav Stajkovac (60) u svojoj je političkoj karijeri promijenio čak osam stranaka, i šest puta bio biran za predsjednika opštine. Stajkovac skoro svake druge godine mijenja svoja politička ubjeđenja. Bio je član Saveza komunista, potom predsjednik aleksandrovačkog odbora JUL, da bi nakon toga preletio u Pokret socijalista Aleksandra Vulina, pa odatle u ekstremnu desnicu – Srpsku radikalnu stranku.

Poslije petooktobarskih promjena udomio se u Novoj Srbiji Velimira Ilića, a 2004. godine osnovao je GG „Pokret za Župu“, kada je uz podršku župskih socijalista pobjedio na izborima i došao na mjesto predsjednika opštine.

U međuvremenu je pristupio DSS i bio imenovan za potpredsjednika odbora Koštuničine partije u Aleksandrovcu. U ovoj stranci je ostao sve do odlaska DSS u opoziciju, da bi ponovo pokrenuo GG „Pokret za Župu“.

Kada je nakon lokalnih izbora 2012. godine izgubio vlast, u martu 2013. godine priključuje se URS-u Mlađana Dinkića. U avgustu prošle godine po šesti put je izabran za predsjednika opštine, kada je smijenjena vlast SNS. Čim je URS izašao iz Vlade Srbije, Stajkovac je najavio napuštanje te stanke i odbio da na republičkoj listi URS-a zauzme 23. mesto.

Na zahtjev „Blica“ da kaže šta su bili osnovni motivi za promjenu tako velikog broja političkih partija, kao i šta je dobio, a šta izgubio zbog politike, u kabinetu predsjednika Stajkovca kazali su  da on ne želi da odgovori na pitanja.

Sve njegove partije

     Savez komunista

    Jugoslovenska levica

    Pokret socijalista

    Srpska radikalna stranka

    Nova Srbija

    GG Pokret za Župu

    Demokratska stranka Srbije

    Ujedinjeni regioni Srbije

Špirić

Među političarima u RS i BiH za čovjeka koji je najviše  mijenjao stranke važi aktuelni član SNSD-a i ministar finansija u Savjetu ministara BiH, Nikola Špirić. Špirić je prije SNSD-a bio član Srpske radikalne stranke, Demokratske stranke za Banjaluku i Krajinu, Srpske demokratske stranke i Partije demokratskog progresa.

(Kontakt radio/Blic)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender