25. 07. 2021.

Knjige koje su promijenile svijet

Neka od njih proširila su ljudske vidike i edukovala, a druga potpomogla ratove.

“1984”, Džordž Orvel: Kultni roman iz 1949. godine, predvidio je totalitarističko društvo kojim upravlja savremena tehnologija, a sve se događa pod budnim okom Velikog brata, dok je mogućnost za promjenu nabolje pusta fantazija. U vremenu u kojem tehnologija prožima sve pore društva, privatnost pojedinaca u takvim uslovima prilično je upitna. Orvelova distopija čini se kao sasvim realno upozorenje onoga što bi budućnost tek mogla donijeti.

“Porijeklo vrsta”, Čarls Darvin: Darvinovo djelo iz 1859. godine označilo je novu epohu u razumijevanju razvoja organskog svijeta na Zemlji i predstavilo teoriju evolucije. Knjiga je dočekana s nestrpljenjem i mnoge do tada postojeće teorije o životu na Zemlji i čovjekovom porijeklu okrenula je naglavačke. Kritikovan od mnogih, ali isto tako i uvažavan, Darvin je uticao na savremenu nauku, o čemu govori i činjenica da je njegovo djelo i danas predmet rasprava.

“Komunistički manifest”, Karl Marks i Fridrih Engels: Djelo iz 1848. godine podijelilo je svijet. Iako je ideja komunističkog društva, opisana u knjizi, obećavala društvo lišeno diktature kapitala, u praksi je iznjedrila vrlo okrutne totalitarističke sisteme. O uticaju knjige i nimalo idiličnom sprovođenju ideja, svjedoče mnogi istorijski primjeri i zemlje u kojima su krvavi obračuni sa neistomišljenicima bili svakodnevica.

“Država”, Platon: Temeljno djelo grčkog filozofa Platona, u kojem promišlja o idealnoj državi, uprkos tome što je napisano prije više od dva milenijuma i danas je relevantno filozofsko i političko uporište.

“Geografija”, Ptolomej: On je autor nekih od najvažnijih istorijskih tekstova o astronomiji i kartografiji, a “Geografija” se smatra prvim istinskim pokušajem stvaranja karte svijeta. Iako njegovo viđenje svijeta odudara od savremenih globusa, i dalje je riječ o impresivnom djelu za drugi vijek u kojem je nastalo. Mnoge savremene kartografske tehnike i dalje se oslanjaju na Ptolomeja.

Biblija: Teško je poreći ogroman uticaj koji Biblija ima na gotovo sve pore društva. U njeno ime su vođeni ratovi, “ispravljani” su pogrešni umovi, nadahnula je misije, dobrotvorne centre, ukratko, izazvala je veliki odjek. Sveta knjiga Jevreja i hrišćana i danas se prodaje u približno 100 miliona primjeraka godišnje, zbog čega se i smatra najprodavanijom knjigom svih vremena.

“Umijeće ratovanja”, Sun Cu: Koliko u današnje vrijeme može biti uticajan priručnik o taktikama na bojnom polju, vođenju trupa i terenu te korištenju varki i lukavosti u bitkama? Odgovor je – mnogo, bar ako je suditi po Sun Cuovom djelu, napisanom pet vijekova prije nove ere. Knjiga vodi kroz sve aspekte uspješnog ratovanja, od pažljivo isplaniranih strategija do važnosti predviđanja opasnih situacija. U savremeno vrijeme postala je vodič za poslovne i privatne odnose, često područja na kojima se vode bitke.

Neke knjige učinile svijet gorim mjestom

Neke knjige su svijet oplemenile, a neke ga učinile gorim mjestom. Primjer jedne takve je Hitlerov nacistički manifest, čiji je prvi dio objavljen 1925, a drugi 1926. godine, pod imenom “Moja borba”. Djelo zloglasnog njemačkog diktatora odražava većinu njegovih ideja, od antisemitizma, jevrejske zavjere, antikomunističkih stavova, veličanja arijevaca do širenja na istok. Knjiga je iz nekog razloga, iz godine u godinu, među najtraženijim djelima, pa je i prošle godine predvodila listu najprodavanijih.

(Nezavisne novine)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender