30. 07. 2021.

Posljednji svjedok Karadžićeve odbrane svjedoči 3. marta

Pretresno vijeće je 20. februara izdalo nalog o rasporedu, kojim je najavljeno da će izvođenje dokaza odbrane biti zvanično završeno kada vijeće izda posljednju odluku u vezi sa dokaznim predmetima, saopšteno je iz Haškog tribunala.

Portparol Sekretarijata i sudskih vijeća Haškog tribunala Magdalena Spalinska rekla je na konferenciji za novinare da je tužilaštvo 24. februara na suđenju generalu Ratku Mladiću saopštilo da je okončalo izvođenje dokaza.

Ona je podsjetila da je pretresno vijeće prethodno naložilo da ulaganje podnesaka po zahtjevu u skladu sa pravilom 98bis počne “desetog radnog dana”, nakon zvaničnog završetka izvođenja dokaza tužilaštva.

“Nakon što je prošle sedmice odbijen zahtjev odbrane za izricanje oslobađajuće presude Goranu Hadžiću, pretresno vijeće je 20. februara naložilo da izvođenje dokaza odbrane počne 24. juna”, rekla je Spalinska.

Kada je riječ o predmetu “Milan i Sredoje Lukić”, kaže Spalinska, predsjednik Haškog suda Teodor Meron imenovao je žalbeno vijeće koje će razmotriti zahtjev Milana Lukića za preispitivanje presude na osnovu četiri izjave svjedoka, koje navodno predstavljaju nove činjenice.

U predmetu “Mićo Stanišić Stanišić i Stojan Župljanin”, tročlana sudijska komisija odbacila je zahtjev odbrane za izuzeće jednog sudije iz vijeća koje razmatra Župljaninov zahtjev za ukidanje prvostepene presude.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender