05. 08. 2021.
Ruski oklopnjaci na ulicama Sevastopolja

Ruski oklopnjaci na ulicama Sevastopolja

Ruski oklopnjaci na ulicama Sevastopolja

Grupa stanovnika ukrajinskog poluostrva Krima okupila se i danas uzvikujući da su demonstranti  u Kijevu “banditi koji pokušavaju sastaviti novu vladu”.

Uzvikuju: “Rusijo, spasi nas!”, a ruske zastave obješene su na zgradi Vrhovnog suda. Kako javlja “Rusija danas”, demonstranti su blokirali ulaz u zgradu parlamenta na Krimu.

Jedna su oklopna kola bila na području glavne komande ruske Crnomorske flote, a druga u središtu grada, javlja AFP.

Portparol ruske Crnomorske flote nije želio komentarisati pojavu oklopnih kola, dok lokalni mediji tvrde da su ona ondje zbog mogućih terorističkih napada.

Oko 500 proruskih demonstranata okupilo se u utorak u središtu grada zahtijevajući imenovanje Alekseja Čalija za gradonačelnika.

U nedjelju se okupilo oko 10.000 ljudi na poziv proruskog pokreta kako bi protestvovali protiv “fašista” koji su stupili na vlast u Kijevu prošlog vikenda.

Sevastopolj je nalazi na zapadnoj obali Krima koji je u Sovjetskom Savezu pripadao Rusiji, a zatim je 1954. pripojen Ukrajini. Ondje vlada jako prorusko raspoloženje.

Haos u Kijevu izazvali ekstremisti

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova, saopštilo je da će Evropskoj uniji i OEBS-u poslati video snimak, kao dokaz da su ekstremisti izazvali haos i pustošenje u Kijevu.

“Veoma smo zabrinuti zbog toga što se dešava u Ukrajini, a naročito zbog načina na koji Zapad komentariše tu situaciju i pokušava da utiče na nju”, navodi se u saopštenju Ministarstva objavljenom na Fejsbuku.

“Zapadni mediji najradije ne bi da raspravljaju o činjenici da su proteste organizovali ekstremisti. Evropske strukture možda ne znaju kako ekstremisti, koji se predstavljaju kao civili, funkcionišu”, zaključuje rusko ministarstvo.

U međuvremenu, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, pozvao je generalnog sekretara Saveta Evrope Torbjorna Jaglanda da zauzme nepristrasan stav prema situaciji u Ukrajini, prenijela je “Rusija danas”, poslije telefonskog razgovora dvojice zvaničnika.

“Situacija u Ukrajini bila je glavna tema dvojice zvaničnika. Sergej Lavrov je izrazio zabrinutost zbog nemira u Ukrajini, koje su izazvale krajnje desničarske, profašističke organizacije, ugrozivši mirovni sporazum potpisan 21. februara, kao i mir, stabilnost i bezbjednost društva i naroda”, navelo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

U saopštenju se navodi i da su se obojica zvaničnika složila da odluke koje je donijela ukrajinska Vrhovna rada (parlament), treba da budu usklađene sa obavezama Ukrajine kao članice Savjeta Evrope i potpisnice Evropske konvencije za ljudska prava.

Zabrana ruskog jezika

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov pozvao je danas Organizaciju za bezbjednost i saradnju u Evropi (OEBS) da odlučno osudi pozive na zabranu ruskog jezika u Ukrajini.

U saopštenju ministarstva spoljnih poslova, Lavrov je naveo “OEBS treba da osudi uspon nacionalističkih i neofašističkih elemenata” u zapadnoj Ukrajini i pokušaje da se zabrani upotreba ruskog jezika, prenijela je agencija Rojters.

“Lavrov je pozvao OEBS da odlučno osudi uspon nacionalističkih i neofašističkih sentimenta na zapadu zemlje, (da osudi) pozive da se zabrani ruski jezik i okrenu rusko-govornu populaciju u ‘ne građane’ i da se ograniči sloboda izražavanja”, navodi se u saopštenju.

BBC navodi da se Rusija snažno protivi promjenama u Ukrajini i da je ruski premijer Dmitrij Medvedev prije dva dana naveo da “oni ‘iza’ nove ukrajinske administracije sprovode oružanu pobunu”.

Lavrov je tada rekao da je u interesu Rusije da Ukrajina bude dio evropske porodice, ali da se Moskva protivi pozivima da se omogući radikalima i nacionalistima koji očigledno pokušavaju da prevagnu i zauzmu centralno mjesto.

Nemiri u Ukrajini počeli su u novembru, kada je svrgnuti ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič odbacio predloženi sporazum Ukrajine i Evropske unije u korist bližih veza sa Rusijom.

Ukrajina je blizu bankrota i uz obećane kredite Rusije koji izgledaju sve manje vjerovatni, privremeni ukrajinski lideri traže od Zapada da”polože kauciju” kako zemlja ne bi propala, navodi BBC.

Demonstranti danas predlažu novu vladu Ukrajine

Na Trgu nezavisnosti u ukrajinskoj prijestonici Kijevu danas će biti održana skupština demonstranata koji će predložiti sastav nove vlade, saopćila je pres-služba udruženja “Majdan”.

Skup će biti održan u 19 sati po lokalnom vremenu, prenio je Itar-Tass.

Nešto ranije, predsjednik ukrajinskog parlamenta Oleksander Turčinov, saopćio je da Vrhovna rada planira da proglasi koaliciju i formira novu vladu 27. februara, prenosi Tanjug.

Raspuštene specijalne policijske snage

Specijalne ukrajinske policijske snage za rasturanje demonstracija Berkut, posebno omražene tokom nedavnih protesta, raspuštene su, objavilo je danas ukrajinski prelazni ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov na svojoj Facebook stranici.

„Snage Berkut više ne postoje”, naveo je Avakov i dodao da je potpisao dekret za raspuštanje ovih specijalnih policijskih snaga.

Ove jedinice bile su udarna snaga protiv demonstranata u Ukrajini i postoje snimci na kojima se vidi da pucaju bojevim mecima na masu, navodi agencija Frans pres.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender