28. 07. 2021.
Vučić i Kurc: Srbija kao Austrija

Vučić i Kurc: Srbija kao Austrija

Vučić i Kurc: Srbija kao Austrija

Vučić je, posle razgovora sa šefom austrijske diplomatije Sebastijanom Kurcom, rekao da će Srbija biti stabilna država, otvorena za investicije, i da u tom smislu očekuje podršku Austrije.

“Austrija predstavlja jednog od najznačajnijih partnera Srbije, ne samo na evropskom putu, već je i najveći investitor. Zamolio sam da nam Austrija pomogne na našem evropskom putu, da Austrija bude veliki prijatelj Srbije koji će ukazivati na naše greške, slabosti, sporost da pomogne da budemo disciplinovano, radno i marljivo društvo, onoliko koliko su Austrijanci i naši ljudi koji rade u Austriji”, rekao je Vučić.

Srbija, kako je istako, želi Austriju kao iskrenog prijatelja, koji može da ukaže na greške i omogući efikasniji razvoj i približavanje austrijskom i nemačkom modelu.

Vučić je dodao da je od šefa austrijske diplomatije zatražio veću pomoć i podršku u evrointegracijama, znanju i dovođenju investitora, posebno posle popravljanja poslovnog ambijenta u našoj zemlji.
“Mi ćemo naš posao, bez obzira kakva će odluka EU biti, završiti do kraja 2018. odnosno početkom 2019. godine, u pogledu reformi i poglavlja koja se tiču Kosova i Metohije i valdavine prava”, rekao je Vučić.

Vicepremijer Vučić je istakao da je počastvovan time što je domaćin jednog od najtalentovanijih mladih ministara u Evropi.

Kurc se ranije jutros sreo sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, a kasnije će razgovarati i sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivanom Mrkićem i učestvovaće na prezentaciji Senata privrede Srbije, ispostavi Senata privrede Austrije, kojim predsedava bivši austrijski vicekancelar Erhard Busek.

Kako je Kurc rekao za Tanjug, u Beograd dolazi s porukom da je budućnost svih zemalja zapadnog Balkana u EU i da će ih Austrija u tome i dalje podržati svom snagom.
“Moja želja je da, što je pre moguće, od mog stupanja na dužnost posetim sve zemlje zapadnog Balkana. Tu je prioritet naše spoljne politike. Moja poruka glasi da je budućnost svih zemalja zapadnog Balkana u Evropi i da će Austrija to i dalje svom snagom podržati”, kazao je austrijski šef diplomatije.

Prema njegovim rečima, Austrija ima “svaki interes da se Srbija dalje razvija ka stabilnoj i u najboljem smislu evropskoj državi”.

On je naglasio da je Srbija za Austriju “susedna zemlja bez zajedničkih granica” i da Austrija ima duge i intenzivne veze sa Srbijom.
“Danas je, naravno, i privreda jako važan faktor. Austrija je u Srbiji najveći investitor. I posebno važni su Srbi, koji žive u Austriji i koji su Beč učinili jednim od najvećih srpskih gradova u svetu”, rekao je austrijski ministar.

(Tanjug)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender