23. 07. 2021.
Dječiji radni sto kao kontrolni centar NASA (VIDEO)

Dječiji radni sto kao kontrolni centar NASA (VIDEO)

Dječiji radni sto kao kontrolni centar NASA (VIDEO)

Džef Hajsmit iz Sjeverne Karoline izradio je sto koji se lako pretvara u interaktivnu kontrolnu tablu NASA.

Ovaj inovator snimio je i “jutjub” video za svoju mjesečnu emisiju na Makezine.com gdje demonstrira kako je napravio ovaj sto.

– Kada je počela škola mom sinu bio je neophodan sto za domaće zadatke. Htio sam da mu napravim neki baš zanimljiv pa sam dodao još jednu namjenu. Tada sam se sjetio da mu unesem malo zabave koja ga čeka pošto završi svoj domaći – kaže ponosno tata.

Naizgled najobičniji bijeli stop koji stoji pored udobnog kreveta za tili čas postaje kontrolna tabla na kojoj je 500 LED svjetala, ajped ekran i panel sa potpuno funkionalnim tasterima i prekidačima.

Tu se takođe nalazi i mapa svijeta koja prati rutu “svemirskog broda” i panel koji prikazuje različite snimke u vezi sa svemirom.

Hajsmit, koji je već napravio retrovizor za lakše šišanje i pneumatski transportni sistem za Zubić vilu, kaže da je ovaj prokejakt uključivao mnogo lemljenja i više od dva mjeseca izrade.

Sto čak ima i audio snimle iz stvarne misije Apolo 11 koje je tata pronašao na internetu. Kada se zabava završi, dugme “napusti” gasi cijeli sistem.

– Moj sin obožava sto. On i njegov brat igraju se po sobi sa igračkama svemirskim letjelicama i ovo im je ostvarenje sna – kaže Hajsmit i dodaje da jedino što nedostaje njihovom kontrolnom stolu jeste stvarna raketa kojom bi upravljali.

Njegov video pogledalo je već više od 250.000 ljudi za manje od nedjelju dana, a i komenatari su uglavnom pozitivni.

– Kakav divan otac – napisao je jedan korisnik “jutjuba”, a drugi mu je odgovorio da je otac “ipak otišao malo predaleko”.

(dailymail)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender