01. 08. 2021.
Ukrajina: Objavljen nalog za hapšenje Janukoviča, protesti na Krimu

Ukrajina: Objavljen nalog za hapšenje Janukoviča, protesti na Krimu

Krim će svoju sudbinu staviti na referendum

“Narode Krima, kao rezultat neustavnog preuzimanja vlasti od strane radikalnih nacionalista u Ukrajini uz podršku naoružanih banditskih grupa, ugrožen je mir u regionu”, navodi se u saopštenju sekretara za štampu predsjedavajućeg parlamenta na Krimu Oksane Kornejčuk.

U saopštenju se ističe da su jučerašnji sukobi ispred zgrade parlamenta u Simferopolju doveli do krvoprolića i da je to rezultat “osionog političkog ekstremizma, koji je preplavio Ukrajinu”.

“Ukrajina se kreće u pravcu potpunog haosa, anarhije i ekonomskog kolapsa. U tim okolnosti, Vrhovna Rada Autonomne Republike Krim, kao vrhovna reprezentativna vlast izabrana slobodnom voljom stanovnika Krima, preuzima svu odgovornost za budućnost regiona”, naglašava se u saopštenju.

U tekstu se dodaje da, u skladu sa fundamentalnim principima demokratije, rukovodstvo parlamenta Krima smatra da je jedini izlaz iz ove situacije primjena principa direktne vladavine naroda.

“Uvjereni smo da će samo održavanje referenduma o statusu autonomije pomoći stanovnicima Krima da odrede budućnost regiona bez spoljnjeg pritiska”, zaključuje se u saopštenju.

Jacenjuk: Ukrajina je na ivici kolapsa

Ukrajina je na ivici političkog i ekonomskog kolapsa, izjavio je Arsenij Jacenjuk, vođa stranke “Batkivščina”, kandidat za premijera Ukrajine.

Prema njegovim riječima, ekonomska situacija u zemlji neće se skoro popraviti.

“Ukrajinski koferi su pronevjereni i sada su prazni. Ja ne obećavam poboljšanje ni danas ni sutra”, rekao je Jacenjuk i dodao da je zadatak vlade da stabilizuje situaciju, prenio je Itar tas.

On je u govoru u parlamentu rekao da će vlada morati da donese nepopularne odluke i da izvede zemlju iz ekonomske krize.

Jacenjuk je najavio strategiju približavanja EU i apelovao na Rusiju da sarađuje sa Kijevom nakon zbacivanja predsjednika Viktora Janukoviča.

U ukrajinskom parlamentu danas je formirana koalicija “Evropski izbor”, koju čini 250 poslanika iz partija “Batkivščina”, “UDAR”, “Svoboda”, grupe poslanika “Ekonomski razvoj” i drugih.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender