28. 07. 2021.
Rusija stavila avijaciju u pripravnost

Rusija stavila avijaciju u pripravnost

Rusija stavila avijaciju u pripravnost

“Ti avioni u pograničnim područjima sprovode konstantne patrole iz vazduha. Čim su obavještene o stanju borbene gotovosti, vazduhoplovne snage u zapadnom vojnom okrugu su naložile poletanje aviona prema bazama”, navodi se u saopštenju koje je prenio Interfaks.

Istovremeno mornari ruske Baltičke i Sjeverne flote su započeli ukrcavanje na vojne brodove, u sklopu naređenja ruskog predsjednika Vladimira Putina da se održe hitne vojne vježbe kako bi se proverila borbena gotovost ruskih oružanih snaga na zapadu te zemlje.

Kako su agenciji Itar-Tas s rekli zvaničnici Ministarstva odbrane, istovremeno su vazduhoplovne trupe krenule prema vojnom aerodromu kako bi se ukrcali na avione. Njihova destinacija biće poznata tek nakon što avioni polete, saopštila je pres služba Ministarstva.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, koji je juče objavio Putinovo naređenje o hitnim vojnim vježbama na zapadu zemlje, izjavio je tom prilikom da Rusija pažljivo prati ono što se dešava na Krimu, odnosno šta se dešava oko Crnomorske flote, koja je tamo stacionirana.

On je dodao da Rusija “preduzima mjere koje bi garantovale bezbjednost objekata, infrastrukture i arsenala u Crnomorskoj floti”, prenijela je agencija RIA Novosti.

Šojgu je najavio da će vježbe trajati do 3. marta i da će se obavljati u dvije faze, uz učešće 150.000 vojnika. U drugoj fazi učestvovaće ruska Sjeverna i Baltička flota.

Sjedinjene Američke Države odmah su upozorile Rusiju da bi bila “teška greška” da vojno interveniše u Ukrajini i saopštile da Vašington razmatra da Kijevu da jednu milijardu dolara kredita.

Upozorenje

Vršilac dužnosti ukrajinskog predsjednika Aleksandar Turčinov je danas upozorio ruske snage da ne napuštaju svoju pomorsku bazu na Krimu, nakon što su jutros u krimskoj prestonici Simferopolju naoružani ljudi zauzeli zgrade regionalne vlade i parlamenta i istakli ruske zastave.

“Bilo kakvo kretanje trupa, posebno izvan te teritorije, smatraće se vojnom agresijom”, istakao je Turčinov, a prenijela agencija AP.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender