04. 08. 2021.
S.A.R.S.: Tužno je što su osobe bez zanimanja ikone pop kulture

S.A.R.S.: Tužno je što su osobe bez zanimanja ikone pop kulture

S.A.R.S.: Tužno je što su osobe bez zanimanja ikone pop kulture

Beogradski sastav S.A.R.S, koji je prije mjesec dana objavio četvrti studijski album „Ikone pop kulture“ (godinu poslije trećeg „Kuća časti“), nastupiće danas u okviru trećeg projekta „Beograd za mlade“ u Domu omladine. Koncert popularnog benda biće idealna prilika da publika prvi put uživo čuje nove pjesme, kao i najveće hitove.

Repertoar pravimo od numera na koje publika najbolje reaguje, ali sviramo i one koje su nama drage – rekao je za „Novosti“ pjevač Žarko Kovačević Žare. – Volim da izvodim sporije pjesme, iako nisu primamljive za žive nastupe jer uspore atmosferu. Najviše uživam dok pjevam „Budim se“.

* Često izdajete albume, da li vam ne manjka inspiracije ili je riječ o restlovima?

– Željeli smo da iznenadimo fanove sa dva nova albuma u 2013, što nijedan savremeni bend nije do sada uradio. U alternativnoj muzici to se još i dešava, ali u komercijalnoj je rijetkost. Doduše, bilo je momenata kada smo se plašili da bismo mogli da dosadimo ljudima sa toliko novih pjesama.

Pokazalo se da su „Ikone pop kulture“ naišle na bolji prijem kod publike od prethodnih albuma. Pjesma „Drekavac“, koju smo uradili prije nekoliko godina za predstavu Beogradskog dramskog pozorišta, jedini je bonus na albumu. „Klinka“ je bila delimično gotova prije pet-šest godina, a sada ima novi aranžman. Sve ostalo su nove pjesme.

* Ko su ikone pop kulture?

– Osobe bez zanimanja, koje se provlače po žutoj štampi i rijalitijima. One su glavna atrakcija medija i nusprodukt svijeta u kojem živimo. Nemaju šta da kažu i čime da se podiče, a dobijaju, nažalost, više medijske pažnje od inovativnih kreativaca, koji stvaraju i ostavljaju nešto iza sebe. Pjesma govori o tužnoj medijskoj svakodnevici Srbije.

* Postoji li protivotrov za moralne karikature?

Teško da se može pronaći u današnjem sistemu, u kojima se mediji vode rejtinzima i novcem. Kada novinari budu radili svoj posao, informisali narod umjesto što pišu stripove za namještene paparaco slike, promijeniće se i svijest naroda.

* Da li je S.A.R.S. u zapećku zbog njih, ako se zna da ste na na „Jutjubu“ do sada imali 20 miliona pregleda?

– Od kada smo krenuli da se bavimo muzikom, nismo željeli da budemo jedan od bendova koji vuku novinare za rukav. Htjeli smo da sami osjete potrebu da napišu nešto o nama. Zašto nas nema na komercijalnim televizijama, to je već drugo pitanje. Želimo da radimo posao onako kako najbolje umijemo i ne zanima nas hoće li nas neko podržati ili ne. Imamo internet zahvaljujući kojem smo stekli publiku. Njega se držimo.

* „Buđav lebac“, koji je dobio englesku verziju “Moldy bread“, pokazuje koliko je internetmoćan?

Nisam imao priliku da čujem reakcije inostrane publike na pesmu “Moldy bread“, koja se vrti na sajtovima elektronske muzike. To je bio izlet, ali ne razmišljamo u tom pravcu. Ako pjesma postigne uspjeh i dobijemo konkretnu ponudu, snimićemo album za strano tržište.

“Dubioza” nas nije zvala

– Gostovali smo im na mnogim koncertima, uskoro ćemo svirati i u Splitu, ali nisu nas pozvali u „Arenu“. Mislim da neće biti problem to što nastupamo prije njih. Nećemo im odvući publiku. Naš nastup je ugovoren odavno, čekali smo samo da nam potvrde datum. Siguran sam da će svi koji slušaju S.A.R.S i „Dubiozu“ naći vremena i novca za oba koncerta.

(Novosti)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender