24. 07. 2021.

Srbija odlivom mozgova izgubila milijarde evra

“Mi smo jedina zemlja u svijetu koja školuje kadar da bi ga izvozila. Izvozimo najbolje, najpametnije i najobrazovanije ljude”, rekao je Јovanović.

Prof. dr Vladimir Grečić, ekspert za migracije, ističe da Srbija danas na svim kontinentima ima 30.000 intelektualaca, stručnjaka, profesora, studenata, naučnika, koji daju veliki doprinos razvoju tih država.

Grečić, profesor u penziji, u izjavi Tanjugu rekao je da po podacima iz 2010. godine, u Evropi imamo 4.000, a u Americi čak 6.000 naučnika, od čega 35 akademika.

Naučnika iz Srbije ima u Kanadi, NJemačkoj i sve više u Velikoj Britaniji, naveo je Grečić, autor knjige “Srpska naučna dijaspora”.

On je u svojoj studiji naveo da su Britanci izračunali da školovanje jednog intelektualca vrijedi najmanje 300.000 evra.

Srbija je iseljavanjem 30.000 obrazovanih ljudi poklonila Sjevernoj Americi i Evropi devet milijardi evra, koliko je dala za obrazovanje srpske pameti koju decenijama izvozimo, naveo je on, uključujući u ovaj iznos, ne samo troškove školovanja nego i očekivanu a izgubljenu dobit. Prof. dr Branko Kovačević svojevremeno je dao nešto drugačiju procjenu, na osnovu koje je Srbiju posljednjih 20 godina napustilo oko pola miliona građana, a da je država, odlaskom najboljih, izgubila oko 12 milijardi evra.

Odlaskom najboljih stručnjaka i mladih diplomaca, Srbija je mnogo izgubila, jer se godinama ulagalo u njihovo obrazovanje, a sada oni rade u drugim državama u kojima plaćaju porez, rekao je Kovačević u vrijeme dok je bio rektor Univerziteta u Beogradu.

Prema mišljenju Svjetskog ekonomskog foruma, Srbija je na neslavnom 141. mjestu na rang listi od 144 zemlje, odnosno samo tri zemlje imaju veći odliv mozgova od nas.

Iz Srbije najviše odlazi ljekara, elektroinženjera, IT strucnjaka, mašinskih inženjera, a taj trend se ne smanjuje, jer, prema istraživanjima, svega 29 odsto majki i 23 odsto očeva želi da im djeca ostanu u Srbiji.

Ministar Јovanović je naveo da je “odliv mozgova” najbolji argument na osnovu koga možemo da se branimo od onih koji napadaju naš obrazovni sistem.

On je naveo da, “kako ulažemo tako ćemo i dobiti”, ističući da često hoćemo da okrečimo nešto što nije dobro napravljeno i što ne funkcioniše.

U akademskim krugovima sve više se govori da “odliv mozgova” država treba da pretvori u “priliv pameti”, odnosno da privoli što veći broj naučnika da se vrati u Srbiju.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender