05. 08. 2021.

Usvojen Zakon o unutrašnjem dugu Srpske

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija rekao je da su zakonske izmjene neophodne zbog novonastale prakse sudova iz Federacije BiH /FBiH/, radi očuvanja stabilnosti budžeta Srpske.

Usvojen je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o reviziji javnog sektora Republike Srpske, kojim se uređuju ciljevi i proces finansijske revizije, kao i provođenje revizije učinka.

Razlozi za donošenje ovog zakona sadržani su u potrebi daljeg razvoja i podizanja kvaliteta rada Glavne službe za reviziju, a radi unapređenja sistema upravljanja javnim sredstvima.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je i Zakon o jedinstvenom sistemu za multilateralne kompenzacije i cesije, kojim se uređuje pravni okvir za njihovo provođenje i prodaju potraživanja u Srpskoj.

Razlozi za donošenje ovog zakona sadržani su u potrebi poboljšanja likvidnosti realnog sektora Republike Srpske.

Parlament Srpske usvojio je odluku o dugoročnom zaduživanju Srpske za 2014. godinu, kojom je predviđen maksimalan iznos zaduženja od 254 miliona KM radi obezbjeđenja sredstava za finansiranje budžetskih izdataka u ovoj godini.

Tegeltija je rekao ranije da je ovom odlukom predviđeno da se sredstva mogu pribaviti kreditnim zaduženjima kod Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke, emisijom dugoročnih hartija od vrijednosti i kreditnim zaduženjem kod domaćih finansijskih institucija i društava.

Usvojena je odluka o dugoročnom zaduživanju Republike Srpske za realizaciju projekta “Dositej”, odnosno informatičkog opremanja škola u Srpskoj u iznosu od devet miliona KM.

Ukupan iznos sredstava kredita obezbijediće se kod domaćih finansijskih institucija i društava koji su po zakonu ovlašteni za obavljanje tih poslova, navodi se u obrazloženju ove odluke.

Ova kreditna sredstva odobravaju se Republici Srpskoj pod sljedećim uslovima: maksimalan rok otplate do četiri godine, maksimalan period odgode plaćanja godinu dana, maksimalna visina kamatne stope do sedam odsto godišnje i uz minimalne ostale troškove realizacije zaduženja.

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske biće nastavljena u utorak, 4. marta, s početkom u 10.00 časova.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender