04. 08. 2021.
Srpski jezik zanemaren u školama

Srpski jezik zanemaren u školama

Zaduženje od devet miliona KM za obrazovni projekat ‘Dositej’

Obrazlažući prijedlog ove odluke u parlamentu Srpske, Tegeltija je rekao da će se ukupan iznos sredstava kredita obezbijediti kod domaćih finansijskih institucija i društava koja su po zakonu ovlaštena za obavljanje tih poslova.

On je rekao da se kreditna sredstva odobravaju Srpskoj pod sljedećim uslovima: maksimalan rok otplate do četiri godine, maksimalan period odgode plaćanja godinu dana, maksimalna visina kamatne stope do sedam odsto godišnje i uz minimalne ostale troškove realizacije zaduženja.

Tegeltija je istakao da je cilj za donošenje ove odluke uvođenje novih tehnologija u obrazovanje, a posebno uvođenja modela elektronskog učenja “jedan na jedan”, koji će doprinijeti cjelokupnom ekonomskom razvoju Republike Srpske.

On je podsjetio da je Vlada Srpske u saradnji sa Vladom Srbije 2012. godine počela realizaciju programa “E-učenje po modelu jedan na jedan – Dositej”.

Prema njegovim riječima, ideja programa je da se utvrde temelji za nov, moderan i efikasan sistem obrazovanja kroz tri faze realizacije, pri čemu je prva faza u školskoj 2012/2013. godini obuhvatila 65 škola, druga faza bi se u školskoj 2013/2014. godini odnosila na 60 škola i treća faza u školskoj 2014/2015. godini obuhvatila bi 62 škole.

Tegeltija je rekao da je kroz prvu fazu projekta u 2012. godini u 65 osnovnih škola u Srpskoj mrežnom infrastrukturom neophodnom za realizaciju projekta opremljeno 408 učionica, obezbijeđeno 10.200 posebno kreiranih računara za učenike trećeg i četvrtog razreda, a nastavnicima je obezbjeđeno 800 laptop računara za realizaciju nastave, te obuka za rad na njima.

On je zaključio da su kreditna sredstva neophodna radi nastavka realizacije druge faze ovog projekta.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender