01. 08. 2021.
Automobili su zauzeli grad, sad napadaju izletišta

Automobili su zauzeli grad, sad napadaju izletišta

Automobili su zauzeli grad, sad napadaju izletišta

 Gradonačelnik Slobodan Gavranović objasnio je da grad nikada nije imao namjeru da ukidanjem čuvarske službe ukine zabranu kretanja vozilima i biciklima.

”To je naše najpoznatije pješačko izletište i to će biti i dalje”.

U Banjaluci se podigla prašina zbog najavljenog uklanjanja rampe na Banj brdu, a pojavila su se i nova tumačenja ove odlukeTOBL-a, koja kažu da sve baš i nema veze sa javnim interesom. O ovome smo porazgovarali sa Tihomirom Dakićem, koordinatorom za transport u Centru za životnu sredinu.

Kako komentarišete uklanjanje rampe na Banj brdu? Nadležni kažu da će saobraćaj i dalje biti zabranjen, ali će umjesto rampe biti saobraćajni znak?

Kako su i naveli u Administrativnoj službi grada, zabrana za saobraćaj svih vozila ostaje, međutim postavlja se pitanje na koji će način sve to da funkcioniše. Saobraćajni znakovi već postoje i to onaj koji zabranjuje kretanje svih vozila a samim tim i bicikle. Smatram da je tada kada je postavljana zabrana, neko „stručan“ nije uopšte razmišljao i postavio zabranu za sva vozila. Interesatno je da Gradonačelnik spominje da se radi o pješačkoj zoni a da recimo nemate uopšte znak da se radi o pješačkoj zoni.

Tu je radilo čak devet radnika?

Koliko smo dobili informaciju radilo je devet čuvara, od čeka par na Šibovima i ostali su radili na Banj Brdu, gdje je realno i jedino bila potreba da se organizuje neki vid čuvarske službe.

Renoviran je i motel, a neki će vjerovatno htjeti da ga posjete automobilom?

Motel, restoran i kafana su izgleda jedina mjesta koja Gradska Uprava promoviše kao vid druženja i socijalizacije građana. Nesumnjivo je da će dosta njih željeti da dođu u kafanu automobilom ali to znači onda da bi svaki građanin koji se bude tamo kretao imao pravo i trebao da pozove saobraćajnu policiju i prijavi kršenje saobraćajnog prekršaja.

Već tri godine pokrećete inicijativu da se biciklizam vrati na Banj brdo. Da li će vas automobili ipak prestići i da li najnovija situacija znači da ćete i biciklisti kršiti saobraćajni propis ako umjesto rampe postave znak?

Inicijativa je pokrenuta 2010. godine, znači radimo na iznalaženju riješenja na koji način se biciklisti mogu sigurno vratiti na Banj brdo. Nezavisna grupa eksperata je dostavila i po drugi put riješenje na ovaj problem, ali za sada je muk iz Administrativne službe grada. Smatramo da je u pitanju velika nestručnost i strah od svega da se pokuša donijeti bilo kakva promijena a da to nije naređeno sa vrha. Smatramo da je samo neznanjem došlo do toga da su bicikliste svrstali u grupu gdje su auta a ne sa pješacima. Pored toga pojedina vozila i pored zabrane mogu da se kreću na Banj brdo.

Građani su pokrenuli peticiju, na pomolu su i neke nove inicijative za Banj brdo. Šta bi bilo najbolje rješenje za ovo šetalište i izletište i kako bi se moglo urediti i organizovati na zadovoljstvo svih?

Peticiju su pokrenuli uposleni čuvari a priprema se i peticija od strane građanske inicijative. Organizuje se i okupljanje u 11.00 časova u subotu, kod prve rampe gdje je parking. Svuda u svijetu se pokušava osloboditi što više zona gdje se neće kretati automobil. Sam centar grada pa i širi njegov dio je izgubio bitku protiv auta, pa možemo da vidimo da je autom moguće doći čak i u Gospodsku ulicu bez kažnjavanja. Na žalost automobil je napao i jedino izletište i zonu bez automobila, a sve zahvaljujući nesposobnosti i kratkovidnosti predstavnika Gradske Uprave.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender