25. 07. 2021.

Klub poslanika SNSD: Tražiće duplo manje plate u bh. institucijama

Drago Kalabić, šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu bh. parlamenta, rekao je juče da ovu inicijativu pokreću jer su iritirani “demagoškim prijedlozima” klubova SDA i SDP-a o smanjenju primanja parlamentaraca.

“Ako su iskreno za sistemske uštede, neka nas ove stranke podrže da promijenimo Zakon o platama pa da najveća plata u bh. institucijama, odnosno za članove Predsjedništva BiH, bude iznos od tri prosječne plate na nivou BiH, što bi bilo duplo manje nego sada”, poručio je Kalabić.

Prema Zakonu o platama, osnovna plata članova Predsjedništva BiH sada je 4.750 KM, potom po visini plata slijede čelnici Vijeća ministara i parlamenta BiH, pa parlamentraci i ministri.

Kalabić kaže da bi SNSD-ovim prijedlogom, nakon ograničavanja primanja članova Predsjedništva na tri prosječna plate u državi, po nižim platnim razredima bile razvrstane plate članova Vijeća ministara i parlamenta i ostalih funkcionera.

“SDA i SDP svojim prijedlozima za ukidanje paušala, smanjenje plata i drugih privilegija samo poslanika i delegata u parlamentu BiH žele da prežive ovaj linč kojem su izloženi zbog protesta u FbiH”, ističe Kalabić, koji je i član Zajedničke komisije parlamenta BiH za administrativne poslove.

Od ove komisije poslanici SDA i SDP-a u Predstavničkom domu u utorak su zatražili da odmah ukine poslaničke paušale (oko 800 KM mjesečno), te “ozbiljno smanji plate i druge privilegije parlamentaraca”.

Kalabić kaže da će Administrativna komisija razmatrati ove zahtjeve SDA i SDP-a, ali da oni neće dobiti podršku ukoliko ove stranke prije toga u parlamentarnoj proceduri ne prihvate SNSD-ov prijedlog o izmjeni Zakona o platama i drugim naknadama u bh. institucijama.

Zvonko Jurišić (HSP), zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za administrativne poslove, takođe tvrdi da ova komisija neće podržati inicijativu SDP-a i SDA o ukidanju paušala i drugih privilegija poslanika i delegata.

“Osobno ću glasati protiv jer su to predložile vladajuće stranke, koje su ranije učestvovale u kreiranju rješenja po kojima mi parlamentarci imamo bezobrazno velika primanja u odnosu na stanje u državi”, rekao je Jurišić, podsjetivši da su ukupna mjesečna primanja delegata i poslanika od 6.000 do 7.000 KM te da članovi kolegija oba doma imaju po 1.000 KM mjesečno za troškove mobitela.

Jurišić smatra da Komisija za administrativne poslove ne može regulisati primanja i u drugim bh. institucijama i konstatuje da je neprihvatljivo da direktori nekih agencija imaju duplo veće plate od članova Predsjedništva BiH.

“Ako je vladajuća većina za racionalizaciju, neka sustavno to riješi izmjenom Zakona o plaćama u institucijama BiH”, kazao je Jurišić.

Prema prijedlogu SDA i SDP-a skeptičan je i Adnan Bašić (SBB), drugi zamjenik predsjedavajućeg Komisije za administrativne poslove.

“I da postoji politička volja, njihove zahtjeve naša komisija ne može riješiti jednim aktom i oni to dobro znaju. SDA i SDP su uhvatile euforija i panika zbog demonstracija građana pa se sad posipaju pepelom kako bi ispravili bar malo nepravde počinjene narodu”, ocijenio je Bašić.

SNSD-ovu inicijativu o ograničavanju plata u svim bh. institucijama nagovijestio je u utorak Milorad Živković, predsjedavajući Predstavničkog doma, upitavši kolege imaju li snage da o tome pričaju.

Šefik Džaferović, poslanik SDA, kazao je da podržava Živkovićevu inicijativu jer zastupnici “kao neposredno izabrani zvaničnici od naroda treba da budu mnogo više socijalno osjetljivi prema onima koji su za njih glasali”.

U Klubu zastupnika HDZ-a negodovali su zbog percepcije u javnosti da su parlamentarci najrastrošniji iako su u javnim preduzećima i nekim agencijama rukovodioci mnogo rastrošniji.

Šef Kluba poslanika SDP-a Saša Magazinović bio je juče nedostupan za komentar o prijedlogu SNSD-a za izmjene Zakona o platama i drugim naknadama u institucijama BiH.

Rješenje, a ne trik

Šef Kluba SNSD-ovih poslanika svjestan je da će i njihov prijedlog biti dočekan kao predizborni potez.

“Nemam ništa protiv da se to tako tumači, ali ako parlament BiH podrži izmjenu zakona, onda to neće biti ničiji predizborni trik, nego zajedničko rješenje, koje će morati biti provođeno u budućnosti”, dodao je Kalabić.

Parlament BiH u brojkama

16,2 miliona budžet za 2014. godinu

754.000 KM za parlament više nego u 2013. godini

9,9 miliona KM u 2014. za bruto plate i naknade

4.300-4.800 plate parlamentaraca

800 KM paušal

300 KM naknada za odvojeni život

do 475 KM naknada za troškove smještaja

(Nezavisne novine)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender