28. 09. 2021.
Patrijarh Irinej svečano dočekan u Podgorici

Patrijarh Irinej svečano dočekan u Podgorici

Patrijarh Irinej svečano dočekan u Podgorici

“Živeće srpski narod kako u otadžbini, tako i u rasejanju. Živeće ovaj narod koji i danas, u ovom našem vremenu sa mnogim zalutalim dušama ljudskim, gradi ovakve predivne hramove, kakav je i ovaj, podignut u slavu imena Božijeg i najvećeg i najdivnijeg događaja u našoj veri pravoslavnoj – Hristovog Vaskrsenja”, rekao je patrijarh Irinej.

Patrijarh Irinej naglasio je da srpski narod ima vjeru svojih velikih svetih predaka, koja je najveće bogatstvo koje čovjek može da ima.

“I pored mnogih nevolja, koje smo prolazili i prolazimo i danas, evo postojimo i živimo kao narod svetosavski, svetonemanjićki, svetosimeonski. Ne samo da čuvamo veru koju smo primili od njih, nego se trudimo, uz pomoć Božiju, da i činimo dela kakva su oni činili”, rekao je patrijarh Irinej.

Srpski patrijarh nije skrivao oduševljenje unutrašnjošću i freskopisima u hramu Vaskrsenja Hristovog.

“Ponosimo se verom predaka, ali i činimo dobra dela i time najbolje dokazujemo da smo njihovi naslednici i sledbenici. Sledbenici puta njihova koji vodi Bogu i u život večni”, rekao je patrijarh Irinej.

Srpski patrijarh naglasio je da srpski narod pravoslavni, narod srpskih zemalja, ima sa čim da izađe pred svijet i lice Božije.

“To su ovakva dela kojima dokazujemo ko smo i šta smo, kao i da smo ostali verni korenima naših drevnih predaka. Dok god budemo na njihovom putu, dok budemo činili dela koja činimo, bez obzira na opasnosti na koje nailazmo, Bog otaca naših biće i ostati Bog i nas sadašnjih, njihovih potomaka”, rekao je patrijarh Irinej.

Dobrodošlicu patrijarhu Irineju poželio je Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej služiće sutra Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Vaskrsenja Hristovog u Podgorici, uz sasluženje više vladika, a predvodiće i Svetosimeonsku litiju podgoričkim ulicama, povodom 900 godina od rođenja Svetog Simeona Mirotočivog.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender