Počeo 42. FEST

Počeo 42. FEST

Počeo 42. FEST

Programom Festa je predviđeno da do 9. marta, kada će biti zvanično zatvoren, u pet bioskopskih sala bude premijerno prikazano 75 filmova u devet programskih cjelina.

Skerlić je u obraćanju publici, uoči projekcije u Centru “Sava”, rekao da se nada da će film pronaći svoju publiku i da će poruka sadržana u njemu biti prepoznata. Film je rađen u produkciji Drina filma i Balkan filma, a među koproducentima je i Radio-televizija Republike Srpske. Prikazivanjem Skerlićevog filma prekinuta je dugogodišnja tradicija da Fest otvara pobjednik Kanskog festivala.

Gledaoci će moći da prate glavni program i u Novom Sadu, gdje će biti prikazan dio filmova.

Gosti Festa biće, između ostalih, francuski reditelj Patris Lekont, sa filmom “Obećanje” i Kristof Gans, reditelj filma “LJepotica i zvijer”.

Festival će posjetiti i američki režiser Kris Eska sa filmom “Vraćanje”, grčki reditelj Јanis Sakaridis sa filmom “Divlja patka”, azerbejdžanski reditelj Šamil Alijev sa filmom “Čovjek iz stepe”, italijanski glumac Franko Nero, te njemačka glumica Nadežda Brenik.

Gledaoci će na Festu moći da vide najnovija ostvarenja vrhunske svjetske kinematografije, jer je 12 filmova sa ovogodišnjeg repertoara nominovano za Oskara u najmanje jednoj kategoriji, a apsolutni predvodnik u trci za zlatnu statuu je “Dvanaest godina ropstva” sa devet nominacija.

Na programu festivala, osim filma koji je otvorio Fest, nalaze još dva ostvarenja iz Srbije – film “Mamula” Milana Todorovića i grčko-srpska koprodukcija “Drvo i ljuljaška” reditelja Marija Duza.

Dobitnik “Zlatne palme” u Kanu film “Plavo je najtoplija boja” Abdelatifa Kešiša biće prikazan na zatvaranju, umjesto na otvaranju, kako je bilo uobičajeno prethodnih godina.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender