27. 09. 2021.
Protest u Banjaluci: Oko dvije hiljade boraca skandira “Lopovi, lopovi”!

Protest u Banjaluci: Oko dvije hiljade boraca skandira “Lopovi, lopovi”!

Protest u Banjaluci: Oko dvije hiljade boraca skandira “Lopovi, lopovi”!

Demonstranti su došli ispred zgrade Vlade RS-a gdje zvižde i uzvikuju “lopovi, izlazite napolje”, “siđite među narod”, “dole nepotizam i kriminal”. Trenutno je skoro 2000 okupljenih, a ispred zgrade su uobičajene snage obezbjeđenja ove institucije te za sada nije došlo nikakvo pojačanje.

Demonstranti nose srpske zastave i formirani su u kolone, a na jednom od transparenata piše “kad nepravda postane zakon, pobuna je nužna”. Prije polaska iz parka izričito su naglasili da se svako iz ovih redova ko pokaša napraviti incident, izdvoji.

borci-park

13:45 Borci su ocijenili sramotnom Dodikovu izjavu tvrdeći da su jedino tražili da im se udovolji u smjeni rukovodstva Boračke organizacije RS-a što nije učinjeno jer je predsjednik ove organizacije Pantelija Ćurguz pod okriljem vlasti. Tim povodom borci su danas nagovijestili da će zatražiti postrojavanje vojske Republike Srpske kako bi se utvrdili svi borci i oni koji to nisu, i izmjenu Zakona o boračkim naknadama, besplatno zdravstvo za sve koji su se borili za RS, zakon o porijeklu imovine…

Među prisutnima su i predstavnici Udrženja nezaposlenih i Udruženja građana Slobodna Republika. Više od 500 demonstranata iz parka se upravo uputilo prema Trgu Krajine.

13:18 Oko 300 boraca RS okupilo se danas u parku dr Mladen Stojanović u Banjoj Luci gdje više od deset dana protestuju u znak nezadovoljstva položajem u kojem se nalazi ova kategorija.

Nakon izvođenja himne “Bože pravde” te minutom šutnje za sve koji su dali živote za RS, prisutnima se obratila Rajka Vladušić, jedna od majki koja je izgubila 20-godišnjeg jedinca.

– Niko ovdje nema namjeru da ruši ono što su naša djeca gradila? Tek prije par dana saznala sam da imam pravo na penziju jer sam izgubila sina prije 20 godina- zar je to država- upitala je ona.

Borci, među kojima su i demobilisani i veterani, poručili su danas da su dobili RS, a izgubili bitku protiv kriminalaca. Za govornicom u parku redom se obraćaju brojni borci iznoseći svoje životne priče. Najavljeno je okupljanje oko 2.000 ljudi, nakon čega će se uputiti glavnom ulicom prema Trgu Krajine, a krajnje odredište im je sjedište Boračke organizacije.

Oni traže smjenu predsjednika Pantelije Ćurguza. Pored policije u parku su i brojni pripadnici obezbjeđenja.

Predvodnik demonstranata Duško Vukotić, rekao je da je predsjednik RS Milorad Dodik juče uvrijedio sve borce izjavom da su izmanipulisani od brojnih organizacija među kojima je i “Prvi mart”.

– Onima koji daju takve izjave o nama, neka im služi na čast – zaključio je Vukotić.

Iz mase se sve vrijeme čuju povici: “Lopovi, lopovi”…

Kolona je nastavila šetnju prema Trgu Krajine.

Borci su se prethodno okupili u parku Mladen Stojanović . U uvodnom obraćanju, predstavnici štaba nezadovoljnih boraca RS-a kazali su da su i u ratu naučili da nema odstupanja i da i danas neće odstupiti od svojih zahtjeva za bolji položaj boračkih katergorija i građana RS-a.

„Ne tražimo ništa njihovo, želimo samo da nam vrate ono što je naše“, navode okupljeni demonstranti.

Okupljenima se u parku obratila i majka poginulog borca Rajka Vladušić, koja je kazala da se sa ovog skupa vlastima šalje poruka da niko nije došao da ruši RS, već samo da zahtijeva da boračka populacija i njihove porodice žive životom dostojnim čovjeka.

Demonstranti nose srpske zastave, te transparente sa natpisima: „Kada nepravda postane zakon, pobuna postaje dužnost“, „Platite nam našu djecu“…

U parku je i oko deset pripadnika „Sektor sekjuritija“. Nije poznato ko je angažovao pripadnike privatnog osiguranja za obezbjeđenje okupljanja boraca.

Svečano postorojavanje, kako su skup nazvali bivši borci, počeli su himnom Bože pravde. Nakon toga okupljeni su okrenuti prema zgradi Vlade RS uzvikivali : „Lopovi, lopovi“.

Minutim ćutnje odali su počast stradalim saborcima u Vojsci RS.

Među okupljenima je , kako javlja naš novinar, i Nikola Dronjak , predsjednik Organizacije Slobodna Republika.

Njihovi zahtjevi ostaju isti: smjena kompletnog rukovodstva Boračke organizacije Republike Srpske, na čelu sa Pantelijom Ćurguzom. Očekuju veliki odziv nezadovoljnih demoblisanih boraca, ali i građana, minimum 2.000 ljudi.

(ATV, Istinito, Avaz, agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender