Banjaluka: Gradnja spomen-obilježja poginulim borcima počinje ove godine

Banjaluka: Gradnja spomen-obilježja poginulim borcima počinje ove godine

KRATKO I JASNO: Protesti veterana, Forest Gamp i Jelena Topić

Išli Ekonomska kriza i Rušenje Republike Srpske ulicom i pita Kriza Rušenje: Šta misliš ko je od nas dvoje više puta spomenut od strane vlasti kada treba nešto opravdati ili kritikovati?

Ugleda ih neko i reče: ‘Alo vas dvoje, šta stojite tu, to mora da je neki skup, rušute RS i krivi ste za lošu ekonomsku situaciju.

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, borce je nije direktno optužio da najavljenim demonstracijama učestvuju u rušenju Republike Srpske, ali je sugerisao da to namjerno čine 28. februara, koji je uoči 1. marta, i time ne samo da ruše RS, nego još i provociraju.

Možda oni i ne znaju da je to tako, ali tako je – rekao je predsjednik.

Otiđite u park Mladen Stojanović, pogledajte one ljude što tamo štrajkuju glađu, popričajte s njima, i neće vam ni pasti na pamet da se zapitate da li je predsjednik u pravu. Prisjetite li se šta su ti ljudi radili od ‘92.-do ‘95., a šta Milorad Dodik, to može izazvati samo jak rušilački poriv.

Grlo je odrao Duško Vukotioć predsjednik Veterana, na protestu prije nekoliko dana, govoreći baš protiv toga: protiv šetnje po BL, protiv demonstracija ispred institucija, protiv bilo čega osim ljudskog, normalnog i civilizovanog izražavanja nezadovoljstva.

Kampanja vladajućih u RS da protesti ugražavaju Srpsku imala je svoj zaplet, vrhunac, a sada je došla tako daleko da njihove riječi jedu same sebe. Dva čovjeka započela su štrajk glađu u Parku Mladen Stojanović, nešto kasnije okupili par stotina saboraca i to je trenutno top tema vlasti u RS i medija.

Da su se nadležni bavili problemima boraca dok je bilo vrijeme, niko o protestima danas ne bi pričao.

Nekoliko dana već traje žestoka kampanja protiv današnjeg protesta kao da su se u parku sakupili Anđeli pakla, ili udruženi ultra-navijači cijele regije. S druge strane, jutros, u najavi događaja Srpske novinske agencije nema ni spomena o tome da su bivši borci Vojske Republike Srpske zakazali protest u njenom glavnom gradu. Zašto?

Zašto predsjednik Republike Srpske nije otišao u park i porazgovarao s njima? Umjesto toga izabrao je da se obrati novinarima u palati Republike i poveže borce sa 1. martom?

Ako se predsjednik Republike odriče boraca i gura ih u neprijateljski tabor – čija je onda odgovornost što te naše kuždrave borce hoće da prigrli medijski levijatan iz Federacije BiH, koji će progutati i trobojke i patriotske Vukotićeve govore kao knedlu, samo da pokaže kako u RS ne teče med i mlijeko? Za njima se vuku oni koji proteste priželjkuju. Posebna jedna vrsta, kojoj adrenalin skače čim negdje vidi P od protesta, ili nekakav FB ivent. Zahvaljujući takvoj situaciji imamo posebnu vrstu protesta: Proteste podrške protestima, i proteste podrške protestima koji podržavaju proteste. Nastavite li ovim putem stižete do jedne sluđene stvarnosti koju su oni zamislili: Treba protestovati! –uzvikuju oni. Ako ne protestuješ, onda si ovca koju je vlast ubijedila da je dobro?! Što ne protestuješ, a? SNSD-ovcu jedan obični, kukavico? Protestujte bijednici?

U takav vrtlog, klinč dvije demagogije, upali su borci. Njihov čin, kakav god bude, biće tumačen različito, a sve u zavisnosti ko ga tumači. Suština i istina će biti sakrivena jer nikome nije važna. Sve je u oku posmatrača, a to je svojim čuvenim stajanjem i šutnjom na trgu u Prijedoru lijepo pokazala Jelena Topić.

Ako borci danas prošetaju po Banjaluci i vrate se u park, na koji način oni ruše Republiku Srpsku? Da li će izvještaji na federalnim dnevnicima i smještanje tog događaja u nekakav kontekst kojem ne pripada srušiti Republiku Srpsku, ili naprotiv – samo nam još jednom pokazati ono što već znamo? Da li će sada taj argument rušenja biti potegnut iz rukava, svaku put kada se neko pobuni protiv nečeg što mu se ne sviđa, kao što se priča o ekonomskoj krizi koristi da opravda lošu ekonomsku situaciju?

(KONTAKT RADIO/Ž. Svitlica)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender