28. 09. 2021.
Protest u Banjaluci: Borci poručili “Dobili smo RS, a izgubili bitku protiv kriminalaca“ (VIDEO)

Protest u Banjaluci: Borci poručili “Dobili smo RS, a izgubili bitku protiv kriminalaca“ (VIDEO)

Protest u Banjaluci: Borci poručili “Dobili smo RS, a izgubili bitku protiv kriminalaca“ (VIDEO)

Vlastima su uputili 10 zahtjeva kroz koje žele poboljšati svoj položaj i uopšte društveni situciju u kojoj živimo. O daljnim aktivnostima boraca javnost će biti na vrijeme informisana.

Predstavnici Udruženja veterana Republike Srpske svoje zahtjeve će, kako su najavili, u roku od 15 dana dostaviti Narodnoj skupštini i Vladi Republike Srpske.

Oni zahtijevaju ostavku cjelokupnog rukovodstva Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ na čelu sa Pantelijom Ćurguzom, izmjenu postojećeg Zakona o pravima boraca, kao i reviziju boračkih rješenja tako što bi se izvršilo postrojavanje jedinica, čime bi se, kako kažu, očistili borački redovi od dezertera.

protest 2

Među zahtjevima su i besplatna zdravstvena zaštita za boračke kategorije, prednost pri zapošljavanju djece poginulih boraca i demobilisanih boraca, revizija privatizacije i izrada zakona o porijeklu imovine.

borci

Sa protesta je upućen i zahtjev za isplatom svih potraživanja iz radnog odnosa i uplata radnog staža za sve koji su radili na određeno vrijeme.

Predsjednik Udruženja veterana Republike Srpske Duško Vukotić rekao je da borci traže „svoju boračku organizaciju koja će kao partner svakoj vlasti nastojati da ostvari prava koja pripadaju borcima, a ne da se rukovodstvo te organizacije bori za svoj lični interes“.

borci-park

On je rekao da će pratiti da li će biti ispunjeni zahtjevi demonstranata i da Štab nezadovoljnih boraca ostaje u zasjedanju, te da će borci biti o svemu obavješteni.

Borci se se okupili u banjalučkom Parku Mladen Stojanović odakle su krenuli u mirnu šetnju pored zgrade Vlade RS. Kolona se na kratko zadržala pred zgradom Vlade RS, gdje su okupljeni demonstranti uzvikivali: „Lopovi, lopovi“.

U uvodnom obraćanju u Parku , predstavnici štaba nezadovoljnih boraca RS-a kazali su da su i u ratu naučili da nema odstupanja i da i danas neće odstupiti od svojih zahtjeva za bolji položaj boračkih katergorija i građana RS-a.

„Ne tražimo ništa njihovo, želimo samo da nam vrate ono što je naše“, navode okupljeni demonstranti.

Okupljenima se u parku obratila i majka poginulog borca Rajka Vladušić, koja je kazala da se sa ovog skupa vlastima šalje poruka da niko nije došao da ruši RS, već samo da zahtijeva da boračka populacija i njihove porodice žive životom dostojnim čovjeka.

Demonstranti su nosili srpske zastave, te transparente sa natpisima: „Kada nepravda postane zakon, pobuna postaje dužnost“, „Platite nam našu djecu“…

Svečano postorojavanje, kako su skup nazvali bivši borci, počeli su himnom Bože pravde. Nakon toga okupljeni su okrenuti prema zgradi Vlade RS uzvikivali : „Lopovi, lopovi“.

Minutim ćutnje odali su počast stradalim saborcima u Vojsci RS.

(Atv/Istinito/video: KONTAKTRADIO)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender