28. 09. 2021.
Dogodilo se na današnji dan

Dogodilo se na današnji dan

Dogodilo se na današnji dan

1792. Rođen italijanski kompozitor Đoakino Antonio Rosini, koji je muzički obogatio tradicionalnu italijansku komičnu operu i znatno uticao na nekoliko generacija kompozitora, među kojima su Belini i Verdi. Napisao je 39 opera, od kojih su najčuvenije “Seviljski berberin”, “Viljem Tel” i “Otelo”.

1808. Napoleon je, u pohodu na Španiju koju je osvojio za mjesec dana, ušao u Barselonu.
1809. Švedska je, kao prva zemlja u svetu, uspostavila ombudsmana, lice koje vrši nadzor nad radom organa uprave i javnih službi, a postavlja ga parlament. Prvi ombudsman bio je Lars Avgust Manerhajm.

1872. U planinskom području Jelouston u SAD osnovan je prvi nacionalni park u svijetu.

1878. Završen je drugi srpsko-turski rat koji je Srbiji donio teritorijalno proširenje za četiri okruga i međunarodno priznanje na Berlinskom kongresu koji je održan u junu iste godine.

1891. Rođen je Stanislav Vinaver, jedan od najznačajnijih protagonista moderne srpske književnosti poslije Prvog svjetskog rata. Autor je Manifesta ekspresionizma i pokretač mnogih zajedničkih poduhvata mladih pisaca, a bio je i novinar, feljtonist, polemičar i prevodilac. Najpopularnijim njegovim djelom smatra se “Pantologija novije srpske pelengirike” (1922) u kojoj je parodirao “Antologiju novije srpske lirike” Bogdana Popovića.

Vinaver11
Stanislav Vinaver

1896. Bosonogi ratnici abisinskog cara Menelika II potukli su italijanske trupe kod Adue, poslije čega je Italija morala da prizna nezavisnost Abisinije (Etiopija).

1919. U Beogradu se sastao prvi jugoslovenski parlament – Privremeno narodno predstavništvo Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, u kojem je bilo 296 poslanika, postavljenih ukazom vlade. Poslanici su mahom bili iz ranijih parlamenata jugoslovenskih zemalja, izabrani prije Prvog svjetskog rata.

1932. Kidnapovan je 20-mjesečni sin američkog pilota Čarlsa Lindberga, prvog pilota koji je preletio Atlantik 1927. Beba je nađena mrtva u maju, a taj događaj je podstakao donošenje tzv. Lindbergovog zakona kojim je na području SAD za otmicu predviđena smrtna kazna.

1941. Bugarska je u Drugom svjetskom ratu pristupila Trojnom paktu i dopustila njemačkim trupama da uđu u zemlju.

1943. Britansko ratno vazduhoplovstvo je u Drugom svjetskom ratu počelo da sistematski bombarduje evropske željezničke sisteme na teritorijama pod kontrolom nacističke Njemačke.

1954. SAD su na pacifičkom ostrvu Bikini izvele prvu probu hidrogenske bombe.

1958. Umro je srpski vajar Toma Rosandić, prvi rektor Akademije likovnih umetnosti u Beogradu, član Srpske akademije nauka i umetnosti. Izradio je veliki broj javnih spomenika, među kojima veliku grupu “Igrali se konji vrani” ispred Skupštine Jugoslavije u Beogradu i skulpturu “Umorni borac” na Kalemegdanu.

1959 . Kiparski vođa za nezavisnost od Velike Britanije arhiepiskop Makarios vratio se na Kipar sa Sejšelskih ostrva, gdje su ga 1956. protjerali Britanci. On je potom izdejstvovao pregovore na kojima su krajem godine Velika Britanija, Grčka i Turska postigle sporazum o nezavisnosti Kipra. Od 1960. do smrti 1977. Makarios je predsjednik Republike Kipar.

1960. – U snažnom zemljotresu u Agadiru poginulo je 12.000 ljudi, a ovaj marokanski grad gotovo potpuno srušen.

1966. Poslije tri i po mjeseca leta, na Veneru se spustila sovjetska automatska stanica “Venera III”, prvi vasionski brod koji je prispio na neku drugu planetu.

1996. U najvećoj nesreći u istoriji peruanskog civilnog vazduhoplovstva poginulo je svih 117 putnika i šest članova posade aviona “boing 737” na letu iz Lime ka gradu Arekipa; avion se srušio u Andima, oko 900 kilometara južno od Lime.

2003. U Pakistanu je uhapšen Kalid Šeik Mohamed, jedan od osumnjičenih za organizovanje terorističkih napada na SAD 11. septembra 2001. godine.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender