28. 09. 2021.
Obama u martu na samitu SAD- EU

Obama u martu na samitu SAD- EU

Obama upozorava Rusiju

“Veoma nas zabrinjavaju izvještaji o kretanjima vojske Ruske federacije na području Ukrajine”, rekao je juče američki predsjednik u kratkom obraćanju novinarima u Bijeloj kući, prenijele su svjetske agencije.

Predsjednik SAD je priznao da Rusija ima interese i kulturološke i ekonomske veze sa Ukrajinom, i vojnu bazu na Krimu, ali je istakao: “Bilo kakvo kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine bi bilo duboko destabilizujuće”.

On je naglasio da bi takvi potezi zvanične Moskve predstavljali kršenje obaveze Rusije da poštuje granice Ukrajine i da bi izazvali osudu čitavog svijeta.

“SAD će zajedno sa međunarodnom zajednicom osigurati da bilo kakva vojna intervencija u Ukrajini ima posljedice”, istakao je Obama.

Juče ujutru je sa Krima, ukrajinske pokrajine sa većinskim rusofonim stanovništvom, javljeno da su ruski vojnici sa šljemovima i oklopnom zaštitom, kao i oklopnim vozilima, zauzeli vojni aerodrom u Sevastopolju, a naoružana grupa, koja je zauzela aerodrom u regionalnom centru Krima, Simferopolju, patrolira aerodromom.

Viktor Janukovič, koji u subotu opozvan sa mjesta predsjednika Ukrajine, prvi put se pojavio u javnosti na konferenciji za novinare u Rostovu-na-Donu u Rusiji, na kojoj je za krizu u zemlji optužio Zapad, a Rusiju pozvao da djeluje.

“Rusija ne može da stoji po strani kad je riječ o Ukrajini i trebalo bi da upotrebi sve načine da djeluje”, istakao je svrgnuti predsjednik.

Vršilac dužnosti predsjednika Ukrajine Aleksandar Turčinov pozvao je juče ruskog predsjednika Vladimira Putina da prestane sa “provokacijama” na Krimu i da povuče svoje vojne snage sa tog poluostrva, dok je specijalni predstavnik ukrajinskog predsjednika na Krimu Sergej Kunicin iznio tvrdnju da se se na Krim iskrcalo 2.000 ruskih vojnika.

“Lično apelujem na predsjednika Putina da odmah prekine sa vojnim provokacijama i da se povuče iz autonomne republike Krima. To je čista agresija protiv Ukrajine”, rekao je on novinarima, nakon što su ranije tokom jučerašnjeg dana svjetski mediji izvestili da su na Krim, gdje Rusija ima vojnu bazu, stigle dodatne ruske snage.

Turčinov je takođe optužio zvaničnu Moskvu da radi na sličnom scenariju poput onog kojeg je izvela uoči intervencije u Gruziji povodom situacije oko Abhazije, prenijele su svetske agencije.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender