06. 12. 2021.
Grickanje noktiju: Tri trika za odvikavanje

Grickanje noktiju: Tri trika za odvikavanje

Grickanje noktiju: Tri trika za odvikavanje

Upaljena koža, crvenilo, neugledni rubovi nokta, infekcije i vidljivi rubovi jagodica opisuju izgled noktiju podložnih ružnoj navici grickanja. Osim estetskih ova navika ima i vrlo neprijatne zdravstvene posljedice, jer učestalim stavljanjem prstiju u usta unosimo na stotine virusa i bakterija iz okoline.

Uz brojne načine u odvikavanju ova tri savjeta kod brojnih su se pokazala djelotvornim:

Premazi za nokte gorkog ukusa i nepodnošljivog mirisa

Trik koji se često koristi kada su u pitanju djeca koja grickaju nokte je premazivanje prstiju smjesom gorkog i smrdljivog ukusa. Upravo na toj bazi je moguće pronaći lakove za nokte koji sprečavanju približavanje ustima. Druga slična opcija je dodatak ljute papričice i ribljeg ulja u kremu za ruke.

Uposlite ruke vježbanjem, stiskanjem loptice…

Upošljavanje prstiju na način da u situacijama kada mirujete stiskate lopticu ili prebacujete novčić od palca do malog prsta, efikasna je metoda protiv grickanja. Vježba koja jednako pomaže u oslobađanju stresa i samim time u smanjenju potrebe za grickanjem je ukrštanje ruku.

Vježbu možete izvesti stojeći ili sjedeći na način da desni dlan na predjelu zgloba prebacite preko lijevog i isprepletete prste vraćajući sklopnjene dlanove prema tijelu i stavljajući ih naslonjene na bradu.

Fotografiju svojih noktiju držite pred očima što češće

Fotografišite izgled svojih noktiju i uporedite ih sa njegovanima, potrudite se da vam takva fotografija bude pred očima što češće. Drugi savjet je da tokom druženja nastojite dlanove držati otvorenima i time vidljivim bez skrivanja. Pogledi drugih biće vam dovoljna opomena da odustanete od posezanja za novim ‘grizom’.

(zadovoljna.hr)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender