Izumi Jovice Pešića: Štedljivi i šporet i traktor!

Izumi Jovice Pešića: Štedljivi i šporet i traktor!

Izumi Jovice Pešića: Štedljivi i šporet i traktor!

Piroćanac Jovica Pešić, elektrotehničar koji se više godina bavi inovacijama, još jednom je prijatno iznenadio sugrađane. Nakon što je nedavo demonstrirao uređaj za uštedu dizel-goriva, koje, pored ostalih mašina, koriste i traktori, ovih dana je objelodanio način na koji se štedi bukovina za ogrjev.

Nije izmislio neku drugu vrstu goriva, ali je napravio štedljiv šporet koji po jednoj sezoni “ušpara” od 30 do 50 odsto ogrjeva.

– Cijeli sprat od 50 kvadrata, tokom sezone grijem sa tri kubika drveta, što je svega trošak od desetak hiljada dinara. Sa klasičnim špretom bi mi trebalo najmanje još toliko, ako ne i više. Sagorijevanje je efikasnije, a, umjesto klasičnog dima koji nastaje prilikom sagorijevanja, na odžaku se vidi nešto poput vodene pare.

Nekoliko godina sam probao ovaj sistem i eksperimentisao, a ove godine ga pustio u pogon – kaže Pešić.

Sve što radi Pešić, voli i da ovjeri u zvaničnim institucijama i sve sam plaća. Štedljivu peć je konstruisao prije tri godine i na njoj je proveo sate i sate danonoćnog rada, ali je konačnim ishodom više nego zadovoljan – dobila je atest. Naročito zbog toga što je peć ekološki neuporedivo bolja od standardnih šporeta.

– Prilikom sagorijevanja emituju se mnogobrojni otrovni gasovi, kao što je ugljen-monoksid, azotni oksidi, ugljovodonik i mnogi drugi gasovi, odnosno nesagorjele čestice koje zagađuju okolinu.

Efikasnim sistemom sagorijevanja u ložištu peći, mnogi od ovih štetnih gasova smanjeni su na minimum – tvrdi Pešić.

Inače, kada je riječ o uštedi dizela, Pešićev izum je atestiran na Mašinskom fakultetu u Nišu, što znači da je i zvanično potvrđen.

Radi se o takozvanom katalitičkom reaktoru, koji se montira na motor i smanjuje potrošnju goriva za čitavih 50 odsto, a mnogostruko je manje i emitovanje štetnih gasova, koji se, u stvari koriste za neku vrstu dodatne snage motora.

EFIKASAN NA NjIVI

Reaktor čiji je sastavni dio posuda sa destilisanom vodom ugrađuje se na izduvni sistem traktora. Uz ovaj izum, traktor “533”, na primjer, obradi 75 ari i tom prilikom potroši maksimalno 10 litara nafte. – Štedljivi sistem, sa termootpornim crijevima, može se ugraditi i na automobil, a ekifasniji je ukuliko je vozilo starije – objašnjava ovaj inovator.

(Novosti)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender