30. 11. 2021.
Piper: Poštovanje ćirilice – izraz samopoštovanja

Piper: Poštovanje ćirilice – izraz samopoštovanja

Piper: Poštovanje ćirilice – izraz samopoštovanja

“Njegujući jezik, uzrastamo u njemu i on u nama. Prolazili su i drugi narodi kroz slične nevolje, pa su ipak pronalazili dobra rješenja i oporavljali se od opšte raslabljenosti”, rekao je Piper za “Večernje novosti”.

On smatra da zbog globalnih geostrateških interesa i radi balansa snaga na Balkanu nekima odgovara da vide raslabljene Srbe i upozorava da će se nastojanje da ih učini manjim i slabijim nastaviti i na polju jezika.

“Ako ne vodimo jezičku i kulturnu politiku koja je u našem interesu, vodiće nam je neko drugi. Oslabljene narode lakše je podčiniti i asimilovati”, konstatovao je Piper.

On je naglasio da spas iz sadašnje situacije, koja za srpski jezik i srpsko pismo nije nimalo ugodna, nisu ni ekonomske ni političke reforme, koje bi Srbe učinile slične njihovim tlačiteljima, već prije svega preispitivanje sistema vrijednosti.

Piper istovremeno ukazuje na potrebu da Srbi, kada je riječ očuvanju jezika i identiteta, treba da pogledaju na koji se način prema tim pitanjima odnose Grci, Јevreji, Јapanci, a posebno Rusi.

“U Rusiji postoji jedan program vođenja jezičke politike, koji je institucionalizovan, koji se zasniva na odgovarajućem jezičkom zakonodavstvu. Ni tamo nije sve idealno, ali su njihova iskustva u vođenju jezičke kulture nesumnjivo dosta uspješna”, zaključio je Piper.

(Novosti, agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender