27. 09. 2021.
Rusi krenuli ka glavnom gradu Krima

Rusi krenuli ka glavnom gradu Krima

Rusi krenuli ka glavnom gradu Krima

Ranije danas vojnici su uzeli oružje ukrajinskog mornaričkog centra na Krimu i pozvali osoblje da „stane uz legitimne lidere Krima“. Ukrajinski vojnici na Krimu dezertiraju.

Ruska agencija navodi, pozivajući se izvor u ukrajinskog ministarstva odbrane, da su ruski vojnici pokupili i odnijeli pištolje, puške i pakete municije iz radarske baze u blizini grada Sudak.

Druga grupa ruskih vojnika uklonila je oružje iz ukrajinskog mornaričkog centra za obuku u lučkom grad Sevastopolj, gdje Rusija ima vojnu bazu za svoju Crnomorsku flotu, prenijela je agencija Rojters.

Zapadne agencije javljaju da se kolone ruskih vojnih vozila približavaju glavnom gradu Krima Simferopolju. Asošiejted pres javlja da se konvoj od nekoliko stotina ruskih vojnika premešta u regionalnu prestonicu Simferopolj iz krimske luke Sevastopolj. Novinari američke agencije na Krimskom poluostrvu tvrde da su vidjeli 12 vojnih kamiona sa vojnicima naoružani mitraljezom i u pratnji dva ambulantna kola na putu od Sevastopolja, krimske luke gdje Rusija ima pomorsku vojnu bazu ka Simferopolju, navodi AP.

Itar-Tas s navodi da je danas situacija na rusko-ukrajinskoj granici u regionima Belgorod i Voronež stabilna i potpuno pod kontrolom.

Direktor pres službe komandanta lokalnog ogranka Ruske federalne kontrole granica Dmitrij Žukov rekao je da graničari nastavljaju da služe na regularan način.

„Kao uvijek, oni su spremni da zaustave pokušaje ilegalnog prelaska granice“, naveo je Žukov.

Guverner ruskog regiona Belgorod na zapadu zemlje rekao je ranije da su oružane grupe pokušale da odsijeku put koji vodi ka ukrajinskoj granici, javlja Interfaks.

„Naoružani ljudi krstare oblašću. Bilo je pokušaja da se presiječe put od Moskve do Krima. Ovo je zaista zabrinjavajuće“, rekao je guverner Jevgenij Savčenko povodom jučerašnjih događajima u regionu Belgorod.

Zamjenik premijera Rusije Dmitrij Rogozin ističe da je Sevastopolj na Krimu „dom“ ruske Crnomorske flote, javlja ruska agencija Itar Tass.

Komentarišući pozive bivših ukrajinskih predsjednika Leonida Kravčuka, Leonida Kučme i Viktora Juščenka za raskid Karkovskog ugovora koji tretira vojnu bazu ruske flote na Krimu, Rogozin je rekao da Crnomorska flota nije beskućnik.

„Crnomorska flota nije beskućnik. Sevastopolj je njihov dom. A vi bolje da se bavite svojim unucima“, poručio Rogozin bivšim ukrajinskom predsjednicima na tviteru.

Ukrajinski vojnici na Krimu dezertirali

Brojni ukrajinski vojnici koji služe u vojnim jedinicama na Krimu dezertirali su i prešli na stranu krimskih snaga samoodbrane, pošto je u Ukrajini proglašena opšta mobilizacija, javila je danas ruska agecija Itar-Tass.

Mnogi vojnici koji ne odobravaju politiku Kijeva, napustili su jedinice i dezertirali. Neke jedinice najavljuju da su spremne da se povinuju komandi krimskih snaga samoodbrane, javio je dopisnik ruske agencije sa Krima.

„Hapšenja za pokušaj destabilizacije Krima“

Predsjednik vlade Autonomne Republike Krim Sergej Aksjonov upozorio je danas sve one koji pokušaju da destabilizuju situaciju na Krimu da će se suočiti sa privođenjima i hapšenjima.

Ovo je upozorenje onima koji žele da se usprotive tako što će upotrijebiti oružje, rekao je Aksjonov novinarima. Aksjonov je istakao da će bezbjednosne snage i policija upotrijebiti silu protiv takvih, prenijela je agencija Itar-Tass.

„Oni koji pokušaju da destabilizuju situaciju, suočiće se sa pritvaranjem i hapšenjem“, naveo je Aksjonov.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender