Banjaluka: Kradu žvake, pivo, odjeću…

Banjaluka: Kradu žvake, pivo, odjeću…

Banjaluka: Kradu žvake, pivo, odjeću…

Portparol “Merkatora” Tatjana Raković istakla je da se pored službe obezbjeđenja ispred tržnih centara, te video-nadzora i elektromagnetnih kodova protiv krađa, one ipak dešavaju.

– Prema evidenciji Službe obezbjeđenja najviše se kradu artikli iz programa kozmetike, koji mogu lakše da se preprodaju, te alkohol, kafa, čokolade i pakovani suvomesnati proizvodi – kazala je Rakovićeva i dodala su počinioci različite starosne dobi.

Vlasnica prodavnice mještovite robe, koja nije željela da joj objavimo ime, rekla je da su joj do sada tri puta prijetili oružjem.

– Prije nekoliko dana me je napao maskirani muškarac prijeteći mi nožem. Počela sam da vrištim i on je pobjegao. Tada nije uzeo novac, ali jeste jedan od njegovih “kolega” u pljački prošle godine – kazala je ona i dodala da čak iz prodavnica lopovi kradu i pivo.

Prodavačica u jednom butiku markirane odjeće, koja je željela da ostane anonimna, navela je da se skoro svakodnevno susreće sa krađama.

– Kradu sve, najviše veš, čarape, nakit i odjeću. Dvije gospođe smo uspjeli da uhvatimo na djelu. Prilikom prijave u policiji su nam rekli da je jedna od tih žena nedavno puštena iz stanice i da već ima dosije zbog sličnih krađa u drugim radnjama – rekla je ona i dodala da su kradljivci iskusni i koriste gužve i vrijeme pauza.

Dodaje da svu ukradenu robu uglavnom plaćaju radnice.

– Svaki dan primjećujemo da nedostaje nešto. Etikete i “zujalice” budu razbacane po ćoškovima ili pogurane ispod tepiha u kabinama – rekla je ova prodavačica.

Prema podacima Centra javne bezbjednosti Banjaluka tokom 2013. godine počinjeno je 1.207 krađa.

– Na štetu preduzeća, ugostiteljskih objekata i drugih institucija počinjeno je 79 krađa, a na štetu prodavnica, pijaca i drugih objekata 161 krađa – rekla je portparol CJB Marija Markanović i dodala da je od ukupnog broja rasvijetljeno svega 749 krađa.

Nerad

Psiholog Aleksandar Milić objasnio je da ljudi koji kradu po radnjama imaju poremećaje koji rezultiraju neradom.

– To su osobe koje nisu usmjerene da rade i da zaslužuju da doprinose sopstvenom stilu življenja – rekao je Milić.

(Glas Srpske)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender