Saobraćajka na putu Banjaluka-Jajce, dvije osobe povrijeđene

Saobraćajka na putu Banjaluka-Jajce, dvije osobe povrijeđene

Brat komandira policijske stanice udario dječaka i pobjegao sa lica mjesta

Kasnije je utvrđeno da je vozač Miroslav Kačavenda bio pijan, a porodica dječaka sumnja i da se slučaj pokušava prikriti jer je u pitanju brat Zorana Kačavende, zamjenika komandira Policijske stanice Čelinac.

Marija Markanović, portparol CJB Banjaluka, negira prikrivanje i odgovara da je slučaj u redovnoj proceduri i da se sprovodi istraga u cilju utvrđivanja okolnosti nezgode, te da će vozač biti sankcionisan u skladu sa zakonom.

Očevici su ispričali da je crni golf 5 u četvrtak uveče odbacio dječaka nekoliko metara od mjesta udara, nakon čega je M.D. pao na asfalt. Na sreću, M.D. je aktivan sportista i vidjevši da mu prijeti najgore skočio je na auto prije udara, pa je na kraju prošao “samo” sa nagnječenjima i ogrebotinama.

Očevidac Dragana Dmitrović za “Nezavisne” kaže da je i sada u šoku i da je nevjerovatno kako je dječak izvukao živu glavu nakon svega.

“Dječak je nakon sudara odbačen pet metara od pješačkog prelaza i pao je na asfalt, a njegovu patiku su pronašli u dvorištu kuće udaljene 15 metara. To dovoljno govori o tome kakav je udarac preživio”, prisjetila se Dmitrovićeva. Dodaje kako joj je scena nezgode i sada pred očima.

“Djeca su stajala na trotoaru prije pješačkog i čekala da pređu cestu. Naišla je kolona vozila iz pravca Zalužana i zaustavila se ispred prelaza kako bi propustila grupu pješaka. Djeca su krenula i tada se odjednom iz pravca Zalužana stvorio crni golf i u punoj brzini udario dječaka, odbacivši ga pet metara. Vidjela sam da je vozač golfa pobjegao, ali on više nije ni bio bitan jer smo svi potrčali da pomognemo tom dječaku”, ispričala je Dmitrovićeva. M.D. je ubrzo odvezen kolima Hitne pomoći u banjalučki KC.

Sladan Damjanović, otac dječaka, kaže da je pretrnuo kada je čuo da je njegovo dijete, inače perspektivni košarkaš, doživjelo nezgodu i da je vozač pobjegao.

“Sve mi je prolazilo kroz glavu, ali kada sam se po dolasku u bolnicu uvjerio da je lakše povrijeđen – zahvalio sam Bogu. Ali, tada me obuzeo bijes jer nisam znao ko ga je udario”, ispričao je Damjanović, dodavši kako će ubrzo uslijediti još jedan šok nakon saznanja da je vozač pronađen i da mu je brat visokopozicionirani službenik u policiji.

Naime, Miroslav Kačavenda je pola časa nakon nezgode ponovo prošao istom rutom na kojoj je udario dječaka i tada su ga “snimili” očevici i drugari M.D., koji su zapisali zadnje brojeve tablica.

Zahvaljujući brzoj reakciji Saobraćajne policije vozač je uhvaćen, a tada se utvrdilo da je njegov rođeni brat Zoran Kačavenda, zamjenik komandira PS Čelinac. Nesavjesni vozač zaustavljen je u Lazarevu, kod benzinske pumpe “Nestro petrol”, gdje je ubrzo stigao i Damjanović. Kako kaže, vozač golfa bio je vidno pijan, a kasnije je saznao da je odbio alko-testiranje i uzimanje krvi. Nakon svega Damjanoviću je, kako ističe, jedini cilj da takav vozač ostane bez dozvole, kako ne bi ugrožavao drugu djecu.

“Trudiš se u životu da odgojiš djecu i izvedeš ih na pravi put i srećan si što nisu u lošem društvu. Onda ti to isto dijete na pješačkom prelazu udari, najblaže rečeno, nesavjesni vozač i pobjegne, a na kraju se njegov brat, koji je zaposlen u policiji, izvinjava. Rekao sam tom bratu da me ne treba zvati sve dok mu ne oduzme vozačku. Neću dozvoliti da ovaj slučaj ostane u nečijoj ladici i to zbog druge djece koja se danas-sutra mogu naći na putu ovom čovjeku”, kategoričan je Damjanović.

Alko-test

Iz CJB Banjaluka navode da vozač po zakonu “može odbiti alko-testiranje ukoliko je žrtva zadobila lakše povrede”, te da je u takvim slučajevima sankcija prema vozaču ista.

“Kada su u pitanju teške povrede ili smrt, tada tužilac izdaje naredbu da se vadi uzorak krvi”, objasnila je Markanovićeva. Dodaje kako od stepena povreda zavisi i da li će vozač odgovarati krivično ili prekršajno.

(Nezavisne, foto – ilustracija)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender