Hrana za dobro raspoloženje

Hrana za dobro raspoloženje

Hrana za dobro raspoloženje

Na raspoloženje utiču mnogobrojni faktori, a jedan od njih je i hrana koju konzumiramo. Donosimo vam deset namirnica koje vam mogu pomoći da se oraspoložite.

Avokado

Avokado

Avokado pomaže da se poveća protok krvi do mozga, a to omogućavaju mono zasićene masti koje on sadrži. Možete ga dodati salatama i raznim prelivima.

Kukuruz

Kukuruz

Prepun vitamina B koji pomaže u “suzbijanju” bijesa, kukuruz je ukusna i efikasna namirnica koja će vam pomoći da se opustite.

Paradajz

Paradajz

Bogat kalijumom koji kontroliše otkucaje srca, svježi paradajz sadrži i vitamin B i kalcijum koji pomažu da popravite raspoloženje.

Brokula

Brokula

Prepuma željeza koje pomaže prenošenje kisika kroz krv, brokula je idealna namirnica koja poboljšava raspoloženje i hrani vaš mozak.

Komorač

Komorač

Više od pukog “naglaska” koji se dodaje skupim salatama, komorač je ljetna biljka koja vam može pomoći da se riješite depresije i razdražljivosti.

Bamija

Bamija

Povrtne kulture bogate kalcijumom, kao što je bamija, mogu pozitivno stimulisati neurotransmitere, dopamin i noradrenalin, te vam mogu pomoći da “živnete” i riješite se letargije.

Crvena paprika

Crvena-paprika

Crvene paprike nisu samo bogate mineralima, kao što su magnezijum, željezo i kalijum već sadrže i dovoljno vlakana koja su odlična hrana umornom mozgu te poboljšavaju raspoloženje.

Kelj

Kelj

Ako se osjećate naduto ili uznemireno, pokušajte da uključite kelj u ishranu. Ovo lisnato povrće ima antiupalna dejstva koja vam mogu pomoći da se osjećate manje naduto.

Repa

Repa

Bogata folnom kiselinom koja poboljšava raspoloženje, repa pomaže u održavanju odgovarajućeg nivoa serotonina.

Špinat

Špinat

Osjećaj paničnosti? Jedite špinat! Magnezijum u ovom lisnatom povrću pomoći će vam da smirite kako nervni sistem tako i sebe.

(Mini magazin)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender