27. 09. 2021.

Ivanić kandidat opozicije za člana Predsjedništva BiH

,,Opozicija će imati jednog kandidata za predsjednika Republike Srpke i zajedničkog kandidata za srpskog člana Predsjedništva BiH. SDS će dati predsjednika Republike Srpke, ne znamo još ko je kanditat. Zajednički kandidat opozicije za srpskog člana Predsjedništva BiH najverovatnije će biti predsjednik PDP-a Mladen Ivanić. PDP će će imati zajedničku listu za poslanike u Parlamentarnoj skupštini BiH sa NDP-om, te koalicijom NSP, SNS i Radikali, a vode se i pregovori sa Partijom ujedinjenih penzionera”, poručio je u Istočnom Sarajevu potpredsjednik te stranke Dragiša Delić.

PDP podržava opravdane mirne proteste građana Republike Srpke protiv bahate vlasti, poručio je Delić. On je najavio da će udruženi nastup opozicije na oktobarskim izborimaoznačiti kraj kriminalne vladavine SNSD-a.

,,PDP će na oktobarskim izborima imati samostalnu listu za poslanike u Narodnoj skupštini, a sa drugim političkim subjektima udružiće se na listi za poslanike Parlamentarne skupštine BiH”, najvljuje potpredsjednik PDP-a Dragiša Delić.

,,PDP je sigiran da će opozija u oktobru pobijediti i sa vlasti konačno skinuti SNSD, čiji predsjednik, koji je nažalost i predsjednik Srpske, borce veterane naziva izdajnicima i stranim plaćenicima. Ako već nije imao dostojanstva 1992. godine, kada je švercovao cigare i pravio biznis dok je srpski narod patio, Dodik bi bar sad morao kao predsjednik Republike Srpke pokazati dostojanstvo i sa poštovanjem se odnositi prema onima koji su stvorili Republiku Srpsku”, kaže Delić.

PDP se protivi i najavama ukidanja specijalnog tužilaštva Republike Srpske, jer smatraju da će od oktobra ta institucija imati pune ruke posla.

,,Prvi koje će procesuirati”, kaže Delić, ,,su bivši ministar zdravlja a sadašnji ambasador Ranko Škrbić, te bivši premijer Aleksandar Džombić kojeg PDP optužuje za saradnju sa litvanskom mafijim u pljačkanju Birča.

Na prošlim opštim izborima, održanim prije četiri godine, Mladen Ivanić je takođe bio kandidat za srpskog člana Predsjedništva BiH, ispred opozicione koalicije Zajedno za Srpsku.

Ivanić je tada osvojio 47,31 % glasova, izgubivši od Nebojše Radmanovića koji je osvojio 48,92 % glasova. Ipak, najzvučniji je bio rezultata Rajka Papovića, člana partije Savez za demokratsku Srpsku, koji je sa 3,77 % glasova omogućio ono za šta je partija Dragana Kalinića bila zadužena – onemogućiti opozicionog kandidata da pobijedi. Papović je nakon izbora nestao – ni tokom kampanje skoro niko nije znao kako čovjek izgleda – a jednom je na pitanje Frontala za intervju, rekao nešto u ovom stilu: Imate Kalinićev intervju (u jednim novinama), možete iskoristiti to što je predsjednik rekao.

SNSD još uvijek nema ime kandidata za ovu funkciju. Tačnije, ima: to bi vjerovatno bio Igor Radojičić da je došlo do dogovora u slučaju Sejdić-Finci.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender