17. 08. 2022.
Mijenjanje vode u akvarijumu – Kako i koliko često?

Mijenjanje vode u akvarijumu – Kako i koliko često?

Mijenjanje vode u akvarijumu – Kako i koliko često?

Tokom hranjenja riba komadići hrane padaju na dno akvarijuma i tu se raspadaju. U međuvremenu se pojedena hrana gomila u akvarijumu u vidu urina i izmeta, što takođe proizvodi smeće.

Pored neželjenih otpadaka koji su vidljivi golim okom, postoje i nevidljivi u formi nitrata i fosfata. Oni su štetni za ribe i čine ih podložnijim bolestima. Porast nitrata će usporiti rast vaših mladih riba, a može uticati i na smanjenje reproduktivnih funkcija kod odraslih riba.

Nitrati takođe utiču na razvoj algi. Fosfati imaju sličan efekat. Mijenjanje vode je najbolji način da održavate nivoe nitrata i fosfata niskim. Otpaci nisu jedini razlog zbog kog bi trebalo da mijenjate vodu. Minerali su bitni za zdravlje vaših riba, kao i stabilan hemijski sastav vode.

S vremenom se oni ili iskoriste ili isfiltriraju. Ako se ne mijenjaju, pH vrijednost će opasti. Osim toga, nedostatak minerala će negativno uticati na snagu i zdravlje riba. Redovno mijenjanje vode može se uporediti s davanjem vitamina deci koji utiču na održavanje snage i zdravlja.

Koliko često?

Mijenjanje vode trebalo bi da predstavlja dio redovnog održavanja akvarijuma. Koliko ćete često to raditi zavisi od brojnih faktora. Manji akvarijumi će zahtijevati češće mijenjanje vode nego veći slabo naseljeni akvarijumi.

Savjetuje se menjanje 10-15 posto vode svake nedjelje. Ako imate prilično naseljen akvarijum, trebalo bi promijeniti 20 posto. Slabije opremljeni akvarijumi mogu izdržati do dvije nedelje, ali to je granica preko koje se ne bi smjelo ići.

Neki ljudi misle da je dodavanje vode u akvarijum isto što i mijenjanje vode. To, naravno, nije slučaj. Dodavanje vode ne uklanja otpatke pa se nemojte zavaravati da je voda čista samo zato što se dodali malo svježe vode u postojeću.

Savjeti za mijenjanje vode

– Pustite vodu da odstoji – na ovaj način će se razložiti rastvoreni gasovi koji inače mogu biti opasni za ribe. To će takođe dozvoliti da se pH stabilizuje prije nego što se ribe dodaju u akvarijum.

– Ne čistite filter – Čišćenje pijeska remeti zdrave kolonije bakterija. Filter je druga lokacija na kojoj ove bakterije rastu. Ne bi bilo mudro da obe lokacije očistite istovremeno. Filter možete očistiti u između dva mijenjanja vode, piše portal Životinje.rs.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender