28. 09. 2021.
Obradović: Genocid u Hrvatskoj jeste izvršen, ali nad Srbima

Obradović: Genocid u Hrvatskoj jeste izvršen, ali nad Srbima

Obradović: Genocid u Hrvatskoj jeste izvršen, ali nad Srbima

“Ako je bilo genocida, on je izvršen prema Srbima tokom operacije `Oluja` i to su naši glavni argumenti koje ćemo izneti tokom ove rasprave”, rekao je Obradović novinarima.

On je istakao da Srbija nije željela ovaj spor, uprkos velikom broju žrtava srpskog naroda u Hrvatskoj tokom rata, ali da je do njega ipak došlo, što predstavlja “istorijsku ironiju”.

“Mi se sada nalazimo u fazi koja se može nazvati istorijskom ironijom – srpski narod je u Hrvatskoj bio taj koji je doživeo genocid – poznat svima u Jasenovcu, Jadovnom, Jastrebarskom u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, koja je u to vreme obuhvatala i BiH i Srem”, rekao je Obradović.

On je podsjetio da je predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman, i pored toga, u vrijeme NATO bombardovanja Srbije podnio tužbu da je srpski narod 90-ih godina izvršio genocide tokom oružanog sukoba u Hrvatskoj.

“Tužbu je podneo hrvatski predsednik koji je bio vođa separatizma, koji je uništio bivšu Jugoslaviju i koji je izjavio, što će biti dokumentovano pred ovim sudom, `da Srbi iz Hrvatske treba da nestanu` i nestali su”, naglasio je Obradović.

On je napomenuo da danas ima jedna trećina od onog broja Srba koji je postojao 1991. godine, te da ih je četiri puta manje nego što je bilo 1931. godine, ističući kako se o tome danas ništa nije čulo prilikom izlaganja hrvatskog pravnog tima.

Podsjećajući da se danas u MSP moglo čuti “o srpskom nacionalizmu i o JNA”, on je izrazio uvjerenje da se o genocidu u narednim danima “neće čuti, jer ga prema hrvatskom narodu nije bilo”.

Obradović je istakao da je srpski tim svjestan istorijske odgovornosti koju ima u ovom postupku, ističući da Srbija ima dobre dokaze koje će iznijeti sudu i jake argumente u odnosu na primjenu Konvencije o sprečavanju i kažanjavanju genocida.

On je napomenuo da se srpski tim neće baviti političkim pitanjima, ali da će se u svom izlaganju iduće sedmice sjetiti i žrtava.

“Želimo da iz toga izgradimo bolju budućnost dva naroda”, zaključio je Obradović.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender