30. 11. 2021.
Osudio Mladobosance pa se zamonašio

Osudio Mladobosance pa se zamonašio

Osudio Mladobosance pa se zamonašio

Ovaj detalj otkriva u knjizi “Velike advokatske odbrane” niški advokat Oliver Injac, koji je uspio da dođe do dokumenata iz “sarajevskog procesa” i objavi kompletnu završnu riječ advokata odbrane Rudolfa Cistlera.

On je na suđenju tvrdio da se okrivljenima ne može suditi za veleizdaju, jer BiH nije pripadala Austrougarskoj monarhiji.

Smrtna kazna izvršena je nad Veljkom Čubrilovićem, Miškom Јovanovićem i Danilom Ilićem, 3. februara 1915. godiine u zgradi vojnog logora u Sarajevu između 9.00 i 10.00 časova.

Dvojicu osuđenih na smrt u “sarajevskom procesu” pomilovao je car Franc Јozef, pa je kazna Neđi Keroviću zamijenjena za 20 godina teške tamnice, a Јakovu Miloviću doživotnom tamnicom.

Sin i otac, Neđo i Mitar Kerović, umrli su u kaznionici Melersdorf kod Beča 1916. godine, kada je umro i Јakov Milović.

Marko Perin umro je decembra 1914. godine, Nedeljko Čabrinović i Trifko Grabež umrli su u vojnom zatvoru u Češkoj 1916. godine, a Lazar Đukić u Pragu 1917. godine.

Gavrilo Princip je januara 1916. godine pokušao samoubistvo, a novembra 1917. godine amputirana mu je lijeva ruka. Umro je 28. aprila 1918. godine od tuberkoloze kostiju.

Od trinaestorice osuđenih na zatvorsku kaznu, petorica su preživjela: Ivo Kranjčević, Cvijan Stjepanović, Cvjetko Popović, Branko Zagorac i Vaso Čubrilović.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender