06. 12. 2021.
Dejton – dobar okvir

Radojičić: RS može regulisati mnoga pitanja koja nisu u nadležnosti BiH

“Mora se voditi računa da odredbe budu konzistentne ili u skladu sa rješenjima koja su propisana na nivou BiH, odnosno da zakon ne dođe u suprotnost sa pojedinim noramama, inače bismo imali problem ustavnog spora”, rekao je Radojičić novinarima u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, zakon o prebivalištu na nivou BiH je bio okidač za još jednu od mnogobrojnih blokada Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, koji ne radi već jako dugo.

“A Dom naroda ne radi zato što određeni broj delegata iz reda bošnjačkog naroda bojkotuje sjednice da se ne bi morao izjašnjavati o ovom zakonu”, smatra Radojičić.

Radojičić ističe da novi zakon o prebivalištu uvodi red u prijavljivanje lica u BiH, za razliku od postojećeg zakonodavstva, koje je omogućilo takozvane putujuće glasače, koji su danas u jednoj, a sutra u drugoj opštini.

“Ti glasači na taj način mijenjaju izborni rezultat onako kako nekoj grupaciji odgovara. Na posljednjim lokalnim izborima, grupa nevladinih organizacija je to koristila za izborni inženjering”, napomenuo je Radojičić.

On je upozorio da će propusti u zakonu i na narednim izborima omogućiti “putujuće birače”, koji će se premiještati od opštine do opštine i od entiteta do entiteta.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender