17. 08. 2022.
Rusi zauzeli prelaz ka Krimu, demantuju ultimatum

Rusi zauzeli prelaz ka Krimu, demantuju ultimatum

Rusi zauzeli prelaz ka Krimu, demantuju ultimatum

Ruska vojska nalazila se već danima oko pristaništa trajekta, ali do sad nije preuzela kontrolu nad ukrajinskim graničnim punktom, prenio je Rojters. Portparol granične straže rekao je i da su ruske trupe preko ovog prelaza večeras prevezle tri kamiona puna vojnika.

Prethodno je ruska Crnomorska flota negirala da je ukrajinskoj vojsci na Krimu dala ultimatum o predaji. BBC prenio da je ruska vojska Ukrajincima dala rok za predaju do 4h. Ruska flota je nazvala takve tvrdnje “besmislenim”.

Predstavnik ruskih snaga kazao je da su “navikli na svakodnevne optužbe o korišćenju sile protiv ukrajinskih snaga, ali da napori da se izazove sukob neće uspjeti”, prenijela je agencija Interfaks.

I Rusko ministarstvo odbrane negiralo je večeras informaciju da je ruska mornarica dala ultimatum ukrajinskoj vojsci na Krimu da se preda do zore, ili će se suočiti sa “pravom olujom”, javili su ruski mediji.

Jedan portparol ruskog ministarstva odbrane odbacio je takve informacije kao “potpunu besmislicu”, navodeći da nikakav ultimatum te vrste nije upućen, prenijela je globalna ruska državna TV mreža Raša tudej (RT).

Istovremeno, predstavnici autonomne vlasti na Krimu razmatraju blokadu ukrajinskih televizijskih stanica da bi, kako su saopštili, zaustavili “tok laži”.

BBC je ranije prenio, pozivajući se na ukrajinske odbrambene izvore, da je ruska vojska poručila ukrajinskim snagama na Krimu da se predaju ili će se “suočiti s olujom”.

Komandant ruske Crnomorske flote Aleksander Vitko odredio je rok i zaprijetio napadom “širom Krima”, navodi BBC.

EU i SAD, zbog razvoja događaja u Ukrajini, zaprijetile sankcijama Rusiji.

Agencija Asošiejtid pres javlja da ruske snage koje kontrolišu Krim traže predaju dva ukrajinska vojna broda.

Portparol ukrajinskog ministra spoljnih poslova Maksim Prauta je rekao da su četiri ruska broda blokirala ukrajinski brod “Ternopil” s protivpodmorničkim oružjem i komandni brod “Slavutič” u sevastopljskoj luci.

On je rekao da su ruske snage tražile predaju Ukrajinaca kojima su zaprijetili napadom i zarobljavanjem brodova i posade.

Sve ukrajinske vojne baze na Krimu su i dalje pod kontrolom ukrajinske vojske, ali su opkoljene proruskim trupama, potvrdio je danas zvaničnik regionalnog Ministarstva odbrane Krima Vladislav Seleznjov.

“Nije bilo pucnjave, osim jednog metka upozorenja koji su opalili Ukrajinci nedaleko od Sevastopolja”, izjavio je Seleznjov.

Rojters javlja, pozivajući se na Interfaks, da je ruska Crnomorska flota saopštila ukrajinskim snagama na Krimu da se predaju sutra do 5.00 časova po lokalnom vremenu ili će biti suočeni sa vojnim napadom.

Interfaks je citirao neimenovani izvor iz ukrajinskog ministarstva odbrane.

Ultimatum je, kako je prenio Interfaks, dao komandant ruske flote Aleksandar Vitko.

Seleznjov je danas rekao da je ukrajinskoj vazduhoplovnoj brigadi ispostavljen ultimatum da do 16 časova pređe na stranu krimskih vlasti i zakune se na vijernost, ili će prema ukrajinskim vojnicima biti sprovedene žestoke mjere.

Seleznjov je precizirao da su pod kontrolom ukrajinskih vlasti još dva objekta, skladište sa municijom i komandni punkt u Belbeku.

Predsjedavajući ruske Državne dume Sergej Nariškin izjavio je danas da “za sada nema potrebe” za slanje vojnih trupa u Ukrajinu.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin dobio je u subotu od parlamenta odriješene ruke u pogledu korišćenja vojske u Ukrajini, što je obrazloženo potrebom da se zaštite Rusi koji tamo žive, prenijela je agencija AFP. “Odlukom mu je samo dato pravo da koristi oružane snage, što može biti učinjeno u slučaju potrebe. Za sada nema potrebe”, rekao je Nariškin za televizijsku stanicu “Rusija 24”.

Ambasador Rusije pri Organizaciji za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) Andrej Kelin negirao je danas da su ruske trupe na Krimu i izrazio skeptičnost prema namjeri da se uspostavi posmatračka misija OEBS u Ukrajini, ukazujući da je bilo uspješnih i neuspješnih misija, navodeći kao neuspješnu onu na Kosovu.

“Nemam nikakve informacije o stacioniranju ruskih trupa van flote, koja je tamo na osnovu dogovora sa Ukrajinom”, naglasio je on danas povodom održavanja vanredne sjednice Stalnog savjeta OEBS.

Vezano za planove uspostavljanja posmatračke misije OEBS u Ukrajini on je rekao da je za tako nešto potrebno da se znaju detalji o mandatu.

“Pojedine od tih misija su u prošlosti bile uspješne, druge nisu, kao na primjer na Kosovu, gdje su pooštrile situaciju”, konstatovao je Kelin.

On je kazao da nema argumente ni za formiranje međunarodne kontakt-grupe za Ukrajinu, ni protiv toga, dodajući da bi to bio ozbiljan korak, o kojem treba diskutovati.

Kelin je ponovio zahtjev Moskve za bezbjednošću i pravima ruskog stanovništva u Ukrajini.

“Imamo 15 miliona etničkih Rusa tamo, a kada je riječ o stanovništvu koje govori ruski, ima ih još više. Mora biti obezbeđeno da njihov život i prava ne budu ugroženi”, poručio je ruski diplomata.

“Moskva da zaustavi agresiju ili će odgovarati”

Privremeni ukrajinski predsjednik Oleksander Turčinov izjavio je danas da se povećava rusko vojno prisustvo na Krimu i pozvao Moskvu da zaustavi, kako je rekao, agresiju jer će Rusija odgovarati.

“Situacija na Krimu i dalje je napeta i povećava se vojno prisustvo Rusije. Apelujem na rusko rukovodstvom da zaustavi provokativne akcije, agresiju i pirateriju. To je zločin i vi ćete odgovarati za to”, rekao je Turčinov na konferenciji za novinare, prenijela je agencija Rojters.

Prema njegovim riječima, ruska Crnomorska flota je zarobila plovila ukrajinske mornarice u zalivima Sevastopolj – krimska luka gdje ruska vojska ima svoju vojnu bazu.

I mada Turčinov nije dao bilo kakve detalje o povećanom ruskom vojnom prisustvu na Krimu, Rojters navodi da “ruske snage sada tamo komanduju”.

Turčinov je dodao da je situacija “teška” u nekim regionima na jugu i istoku Ukrajine gdje, kako je rekao, ima mnogo zagovornika Rusije, ali da ukrajinske vlasti kontrolišu situaciju.

Uoči posjete američkog državnog sekretara Džona Kerija Ukrajini, Turčinov je zatražio “pravu pomoć Zapada”. “Od vodećih zemalja svijeta očekujemo ne samo moralnu podršku, već stvarnu pomoć”, rekao je Turčinov, navodi britanska agencija i dodaje da bi Misija Međunarodnog monetarnog fonda trebalo sutra da počne s radom u Ukrajini.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender