30. 11. 2021.
U selu nema vode, ali rakija teče u potocima

U selu nema vode, ali rakija teče u potocima

U selu nema vode, ali rakija teče u potocima

Žitelji sela Donje Radaljevo u opštini Ivanjica posljednjih šest mjeseci imaju velike muke, jer je nezapamćena zimska suša ispraznila sve rezervoare za vodu, bunari i izvori su presušili, ali zato rakije ima u izobilju.

Mještani su s toga prinuđeni da vodu za domaćinstvo i napajanje stoke dotjeruju cisternama i da je dovlače u bačvama i bocama.

Predsjednici opštine Ivanjica i obližnjeg Arilja su upoznati sa problemom, ali, kako ogorčeni seljaci kažu, još se nijedan funkcioner nije posvetio prevazilaženju ovih teškoća.

Izgleda da smo stanovnici drugog reda u Srbiji, u 21. veku nemamo vode, dok je u nekim drugim mjestima ima u izobilju. Pokušali smo da riješimo ovaj problem priključenjem na vodosistem Rzav, pošto se selo nalazi na razmeđu dvije opštine. Imamo utisak da se naša lokalna samouprava ne zanima mnogo za ovo, a budući da smo bliži Arilju spremni smo da putem peticije zatražimo da se pripojimo ovoj opštini, ako se problem uskoro ne riješi –  izjavio je žitelj Milan Gavrilović. On dodaje da je Donje Radaljevo žedno selo, u kome ima više rakije nego vode.

Nedaće su se svalile i na pleća žena u ovom selu, koje pored svih obaveza u kući i poljskih radova, sudove i veš moraju prati ručno, što im znatno otežava svakodnevicu.

– Živimo teško, vodimo računa o svakoj kapi vode, ne bi li je bilo dovoljno za cijeli dan –  jada se Milunka Gavrilović.

Mještani ističu da pojedini razmišljaju i da se odsele, jer im nedostaje jedan od osnovnih elemenata za život, a ugrožene su im i poljoprivredne kulture, prije svega malina, koju uzgaja većina njih.

U ivanjičkom JP „Komunalno“ kažu da je rješenje trebalo prvo da se potraži u matičnoj, umjesto u susjednoj opštini, dok direktor Milan Maslarević napominje da se to mora uraditi na legalan način, a ne onako kako žitelji Donjeg Radaljeva zahtevaju.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender