22. 01. 2022.
Zakon o prebivalištu i boravištu usvojiće Srpska

Zakon o prebivalištu i boravištu usvojiće Srpska

Zakon o prebivalištu i boravištu usvojiće Srpska

Srpska više neće čekati na blokirano Vijeće naroda Bosne i Hercegovine. Najvjerovatnije identičan tekst, koji je već usvojen u Savjetu ministara i Predstavničkom vijeću BiH, postaće Zakon na nivou Republike Srpske. Time, kažu, neće kršiti zakone Bosne i Hercegovine .

“Mi ne očekujemo probleme. Mi smo sad u problemu, jer nemamo tačne evidencije podataka o tome gdje građani žive, na kojim adresama žive”, istakao je Radislav Јovičić, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Ministarka pravde republike Srpske Gorana Zlatković smatra da je to ustavna nadležnost entiteta, odnosno Republike Srpske.

“Smatram da će se na takav način i spriječiti izborni inžinjering”, istakla je Zlatkovićeva.

Zloupotrebe postojećeg zakona idu od prijavljivanja prebivališta na adresama institucija i vjerskih objekata do prijavljivanja na nepostojećim adresama.

Zato će, novim zakonom, za prijavu prebivališta biti potreban dokaz – bio to kupoprodajni ugovor za stan ili ugovor o podstanarskom odnosu. A biće i kontrola.

„Ukoliko nadležni organ utvrdi da je državljanin Bosne i Hercegovine prijavio prebivalište suprotno odredbama člana 8, rješenjem će poništiti prebivalište”, stoji u Zakonu BiH.

Trebalo bi to da bude kraj izbornom inženjeringu. To je cilj predlagača – predsjednika Milorada Dodika, koji tvrdi da blokadom Vijeća naroda, SDA opstruiše donošenje ovog zakona na nivou BiH, s političkom pozadinom.

“Da se omogući izborni inžinjering, i da se prijave mnogi ovdje koji nisu ovdje ni živjeli nikada i prijavili se recimo u Srebrenici”, rekao je Dodik.

Predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić naglasio je da je postojeće zakonodavstvo omogućilo putujuće glasače koji su danas u jednoj opštini, sutra u drugoj opštini, prekosutra u trećoj.

“Na taj način oni mijenjaju izborni rezultat”, rekao je Radojičić.

Najizraženije to je bilo na posljednjim izborima u Srebrenici, gdje su i danas podijeljena reagovanja. Bošnjaci se protive zakonu, a Srbi upozoravaju da se sprema novi izborni inženjering.

“Istim receptom bošnjačke partije se pripremaju za parlamentarne izbore. Samim tim takav inžinjering izborni bi bio ponovo udar na Srpsku”, naglasio je predsjednik Izvršnog odbora SNSD-a u Srebrenici Miloš Milovanović, dok je zamjenik predsjednika Opštinskog odbora SDA Srebrenica Hamdija Fejzić istakao da “Ovim zakonom želi da se očisti Srpskau od Bošnjaka. U stvari da se nastavi proces čišćenja Bošnjaka iz Republike Srpske”.

Očekivano, prva je protiv ovog zakona na nivou Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, ustala koalicija Prvi mart, koja je označena kao jedan od glavnih krivaca za masovno prijavljivanje Bošnjaka na adrese u Srpskoj, iako tu ne žive, ne samo na izborima, već i na popisu stanovništva.

(RTRS)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender