19. 01. 2022.
Cvijanovićeva u Slovačkoj sa Lajčakom

Cvijanovićeva u Slovačkoj sa Lajčakom

Cvijanovićeva u Slovačkoj sa Lajčakom

Nakon razgovora sa ministrom inostranih poslova Slovačke Miroslavom Lajčakom, premijerka je izjavila da BiH nije prestala da bude sfera interesovanja za EU nakon što je okončan format razgovora sa političkim partijama i da se predviđa nova vrsta razgovora, potvrdila je Cvijanovićeva za Srnu.

“To ukazuje na to da obaveze koje su proistekle za BiH iz žmape putaž a odnose se i na rješavanje pitanja žSejdić-Finciž i mehanizma koordinacije ostaju i dalje dominantne stvari da bismo mogli da se krećemo dalje ka dobijanju kandidatskog statusa, odnosno stupanju na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, i svim drugim radnjama”, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da je sa Lajčakom razgovarala o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH, prvenstveno u kontekstu nedavnih dešavanja u Federaciji BiH, odnosno protesta koji su sigurno destabilizovali situaciju i uticali na procese u BiH.

Cvijanovićeva je rekla da je dominantna tema sastanka bila šta radi BiH na putu ka EU, s obzirom na činjenicu da su formalno završeno razgovori koje je imao komesar EU za proširenje Štefan File sa predstavnicima političkih partija, odnosno političkim liderima u BiH.

Prema njenim riječima, s obzirom da je ta misija okončana očekuje se da se i pitanje u vezi sa odlukom “Sejdić-Finci” i mehanizmom koordinacije rješava na institucionalnom planu, a to znači da se odnosi na institucije BiH i na institucije EU.

“Razmijenili smo mišljenja o tome na koji način ćemo se ponašati ili kretati u budućem periodu, s obzirom na činjenicu da je ovo izborna godina i za BiH, isto tako i za EU”, navela je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da postoji svijest o tome da situacija nije nimalo blistava, da očito neke šanse koje su postojale nisu iskorištene, te da se sada mora osmisliti na koji način se kretati dalje.

“Ono što su očekivanja i Lajčaka i ono što možemo da saznamo od njega kada je riječ o EU, jeste da ostaje posvećenost da se rješavaju ova pitanja”, naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je navela da su u EU svjesni složenosti odnosa u BiH i da tu nema nikakvih nepoznanica, ali da isto tako jasno stavljaju do znanja da se putem određenih partnerstava “sigurno mogu razriješiti sva pitanja s kojima smo suočeni”.

Cvijanovićeva je rekla da je ukazala na to da je mehanizam koordinacije suštinski važna stvar koje su svjesni u EU, jer da nije tako ne bi ga definisali kao uslov postavljen pred BiH.

“Mehnizam koordinacije je važan da bi mogao da stupi na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, da bismo u praktičnom smislu mogli da se krećemo prema EU”, dodala je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da je sa Lajčakom razgovarala i o dešavanjima u Ukrajini. “Svakako da je to tema koja je sada centralna za svakoga, tako da bi bilo dobro da se i o tim pitanjima razmijene mišljenja”, dodala je Cvijanovićeva.

Premijer Srpske je rekla da se to pitanje razmatra sa različitih aspekata i da nije samo lokalna priča, ne samo zato što izaziva pažnju svih, već što izaziva tjeskobe na koji način će se situacija odvijati u budućnosti.

(RTRS)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender