28. 10. 2021.
Istraživanje pred izbore: SNS i Vučić ubjedljivo prvi

Istraživanje pred izbore: SNS i Vučić ubjedljivo prvi

Istraživanje pred izbore: SNS i Vučić ubjedljivo prvi

Istraživanje koje je za „Blic”, od 22. do 28. februara, sproveo Cesid rađeno je na reprezentativnom i slučajnom uzorku od 1.188 ispitanika metodom razgovora licem u lice.

Direktor Cesida Marko Blagojević ističe da se sa 44 odsto podrške za naprednjake i mnogo malih stranaka koje se bore da pređu cenzus, pred SNS postavlja samo pitanje da li će osvojiti apsolutnu većinu.

Koalicija okupljena oko SPS trenutno ima 13 odsto podrške, NDS osam, DS sedam, a LDP šest odsto. DSS je na ivici cenzusa sa pet odsto podrške, Dveri i URS imaju po četiri, a SRS tri odsto.

Prema ovom istraživanju, URS bilježi blagi rast podrške. Ukoliko lista ministra privrede u ostavci Saše Radulovića bude prihvaćena, Blagojević kaže da bi ostao ispod cenusa jer ga podržava svega 1,5 odsto birača.

‘’ Istraživanje pokazuje da je tri i po miliona birača opredeljeno, a taj broj raste tako da se može očekivati da na izbore izađe oko četiri miliona birača, i ključ je upravo u onima koji će se tek opredeljivati. Prema sadašnjem izjašnjavanju, naprednjaci sami mogu da imaju većinu – tumači rezultate Blagojević.

On smatra da će u parlament ući stranke manjina, SVM i SDA Sulejmana Ugljanina, koje su na oko dva odsto podrške, što im je dovoljno za prelazak cenzusa, a postoji šansa i da će i Albanci imati svog predstavnika.

‘’Na osnovu sadašnje opredeljenosti, više od sedam odsto glasova bi moglo da bude rasuto, odnosno da većina od oko 25 skupštinskih mandata bude raspodeljena najjačoj stranci. Tu računam oko dva odsto glasova za manje stranke, četiri odsto glasova za Dveri i tri odsto za SRS. Međutim, ukoliko LDP i URS ne pređu cenzus, broj mandata koji bi išao u prilog SNS popeo bi se na 40 ‘’, kaže Blagojević za „Blic”.

On navodi da NDS i DS u zbiru imaju više nego DS pre izlaska Tadića.

‘’Očekivao sam drugačiji rasplet, da Tadić uz sebe privuče glasače koji su ranije glasali za DS, a onda prešli u neopredeljene, a takvih je 40 odsto. Međutim, to se nije dogodilo. Mislim da je ključni problem DS što se suočavaju sa krizom identiteta. Ne zna se ko čini tu stranku nakon što ju je napustio Tadić, jer nisu u prvi plan izbacili stare, autentične i prepoznatljive članove poput Dragoljuba Mićunovića, Ivana Vujačića ili Vide Ognjenović ‘’, komentariše Blagojević.

Rasipanje

Više od sedam odsto glasova moglo bi da bude rasuto i da oko 25 mandata bude raspodijeljeno najjačoj stranci.

(Blic)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender