17. 10. 2021.
Margarin je jeftina, neprirodna i štetna zamjena za puter

Margarin je jeftina, neprirodna i štetna zamjena za puter

Margarin je jeftina, neprirodna i štetna zamjena za puter

Otkako je ratarstva na zemlji čovjek je koristio maslac, koji je prirodna, hranjiva i zdrava namirnica. Margarin je nešto sasvim drugo, jedan potpuno neprirodan, nejestiv i štetan proizvod koji se nikako ne bi trebao nazivati – namirnicom, piše Kodren.com, pozivajući se na Istineilaziohrani.blogspot.com.

Margarin se proizvodi od biljnih ulja. Visoka temperatura u procesu cijeđenja ulja uništava u njima antioksidante te nastaju slobodni radikali koji mogu izazvati velika oštećenja u ćelijama i povećati rizik od raka. Zatim se na brutalni hemijski način ulja stvrdnjavaju, postupkom hidrogenizacije ili promjenom masnih kiselina (esterifikacijom). U ovim postupcima koriste se opasne hemikalije čiji se ostaci nalaze u gotovom proizvodu na policama naših prodavnica.

Veliki je problem što i hidrogenizacija i promjena masnih kiselina (esterifikacija) dovode do toga da se molekuli masnoće mijenjaju u takve oblike kojih uopšte nema u prirodnim masnoćama i potpuno su nepoznate našem metabolizmu. Masnoće grade ćelijski zid koji je, po Brusu Liptonu, međunarodno poznatom naučniku sa područja ćelijske bilogije, glavni dio ćelije jer omogućava komunikaciju ćelije s okolinom. Ako se u nju ugrade neprirodne masnoće iz margarina ona, ne radi na normalan način.

U postupku hidrogenizacije ulje se obrađuje vodonikom uz pomoć nikla kao katalizatora. Usljed ovog procesa dolazi do stvaranja trans-masnoća za koje je dokazano da su vrlo štetne za zdravlje. Industrijske trans-masnoće povećavaju rizik od dijabetesa, raka, srčanih oboljenja te oštećenja fetusa. Osim u margarinu, nalaze se i u mnogim vrstama kupovnih peciva, keksa i kolača, sladoleda, čokolade i čipsa.

Promjena masnih kiselina (esterifikacija) znači da se molekuli masnoće razbijaju pa se ponovo spajaju po načelu slučajnosti uz pomoć natrijum-metilata. Ovdje se ne stvaraju trans-masnoće ali masnoće koje nastaju potpuno se razlikuju od prirodnih masnoća i našem su organizmu neprepoznatljive. Kako masnoće učestvuju u cijelom nizu važnih biohemijskih procesa u tijelu, tako ove izobličene masnoće izazivaju razne poremećaje i dovode do bolesti. Naprimjer, stvrdnuto palmimo ulje (čest sastojak u margarinima) može doprinijeti stvaranju tromboze (stvaranju ugrušaka u krvotoku).

Ovakvim prelaskom u čvrstu konzistenciju ulja se užegnu i toliko smrde da se ovo mazivo (budući margarin) mora isprati parom. Uz pomoć kaustične sode i hemijskih sredstava za izbjeljivanje ovaj se proizvod izbjeljuje kako potrošači ne bi vidjeli njegovu ružnu sivu boju. Ako je išta vitamina i minerala preostalo nakon stvrdnjavanja ulja, ovaj zadnji proces ispiranja i izbjeljivanja ih potpuno uništava. Ostaje bezlična masa kojoj se na kraju dodaje vještački ukus i boja da bi ličio na puter.

Ostaci sljedećih opasnih hemikalija mogu se naći u gotovom proizvodu – margarinu:

  • ekstrakcijski benzin heksan, u određenoj količini eksplozivan, oštećuje živce;
  • aceton, zapaljiva supstanca, štetan za mozak i živce;
  • fosforna kiselina, jaka i opasna kiselina;
  • kaustična soda;
  • metal nikal kao katalizator kod hidrogenizacije;
  • metanol (stvara se od natrijum-metilata kod esterifikacije);
  • izbjeljujuća sredstva;
  • PHA poliaromatski ugljoovodici (jedna od najjačih kancerogenih supstanci).

Dio ovih hemikalija se koristi u procesu proizvodnje, a dio se stvara kao rezultat hemijskih reakcija u tom procesu. Jedan dio hemikalija dolazi čak s brodova za transport sirovina, jer se u istim tankovima prevoze hemikalije (npr. razni hemijski rastvarači) i ulja od kojih se pravi margarin.

Sve više naučnih studija pokazuje vezu između konzumacije margarina i alergija, ekcema, astme, alergijskog začepljenja nosa i ulceroznog kolitisa kod djece.

Kako margarin sadrži previše omega-6 masnoća iz biljnih ulja, time doprinosi neravnoteži između naše konzumacije za život važnih grupa masnih kiselina, omege-3 i omege-6. Neravnoteža između ovih dvaju masnoća uobičajena je upravo zbog prevelikog unosa omege-6, koja se nalazi u velikom broju industrijski obrađenih namirnica i biljnih ulja, dok omegu-3 nalazimo samo u plavoj ribi, mesu životinja koje prirodno pasu i jajima kokoši koje se slobodno kreću i same nalaze svoju hranu. Ova neravnoteža (višak omege-6) izaziva upalne procese u tijelu, te je uzročnik mnogih hroničnih bolesti modernog čovjeka.

Margarin je potpuno neprirodan proizvod prepun opasnih hemikalija brutalno izmanipulisan na molekularnoj ravni, te sadrži masnoće strane ljudskom organizmu, piše Kodren.com, pozivajući se na Istineilaziohrani.blogspot.com.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender