30. 11. 2021.
Mundijal za 100 dana, a stadioni nespremni

Mundijal za 100 dana, a stadioni nespremni

Mundijal za 100 dana, a stadioni nespremni

Na dva stadiona radovi će biti završeni samo mjesec dana prije početka Svjestskog prvenstva, a jedan od njih je i Arena Korintijens u Sao Paulu.

Do početka SP ostalo je tačno 100 dana, ali u domovini peterostrukih svjetskih prvaka nemaju previše razloga za slavlje i odbrojavanje dana. Brazilci bi trebalo da završe još četiri stadiona, urede infrastrukturu, “ušminkaju” gradove, ali i uvjere javnost da se suzdrži od masovnih demonstracija koje su obilježile prošlogodišnji Kup Konfederacija, generalnu probu uoči Mundijala.

Prema posljednjim anketama, u Brazilu je sve manjih onih koji podržavaju ovaj veliki sportski događaj. U ovom trenutku samo 52 odsto građana podržava SP, što je najmanja podrška od kako je Brazil dobio organizaciju.

Najveću podršku među građanima Mundijal je imao u novembru 2008. godine, kada je čak 79 odsto ispitanih bilo sretno zbog dobijanja organizacije. Međutim, nakon brojnih problema u izgradnji stadiona, nepoštovanja rokova, enormnih troškova i odustajanja od važnih infrastrukturnih projekata, podrška se znatno smanjila.

U Brazilu su i svjesni da kada je riječ o organizaciji nema šanse da dostignu standarde NJemačke koja je bila domaćin SP 2006. godine. Ali, zato imaju interesantno opracdanje, pa kažu: “U NJemačkoj je bila dobra organizacija, a sve drugo loše. U Brazilu je organizacija loša, ali zato je sve drugo savršeno.”

Legendarni brazilski majstor Ronaldo, “jedini pravi Ronaldo”, kako kažu u njegovoj domovini, u ime domaćina izrazio je zadovoljstvo što će Brazil ugostiti ovaj veliki sportski događaj. “Priznajem, počinjem osjećati onu istu nervozu koju sam osjećao prije važnih utakmica. Ostalo je još malo do spektakla i susreta najboljih igrača na planeti. Lionel Mesi, Kristijano Ronaldo, Anders Inijesta, Nejmar… Јedva čekam početak.”

Iako je Brazil imao skoro sedam godina za pripremu Mundijala, četiri stadiona još se grade, a radovi ispred mnogih objekata daleko su od završenih. Izgleda, da neće biti završeni ni planirani radovi na aerodromima.

Brazil je obećao da će svih 12 stadiona biti spremno do kraja prošle godine, ali je do tog roka završeno samo pola. Na dva stadiona radovi će biti završeni mjesec dana prije početka, a jedan od njih je i Arena Korintijans u Sao Paolu.

Organizatori su najavili da će radovi na stadionu Itakverao, kako ga oni nazivaju, biti završeni do kraja aprila, ali FIFA smatra da je to, ipak, u maju. Drugi stadion na kojem je došlo do velikog kašnjenja je Arena da Baixada u Kuritibi. Završeno je oko 85 odsto poslova, zbog čega je dolazilo u pitanje i njegovo isključenje sa popisa domaćina. Ipak, FIFA je riskirala i zadržala ga kao domaćina.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender