28. 09. 2021.
Počele konsultacije Kijeva i Moskve

Počele konsultacije Kijeva i Moskve

Počele konsultacije Kijeva i Moskve

“Konsultacije su počele na nivou ministara”, rekao je Jacenjuk novinarima, ne navodeći druge detalje.

On je ponovio da Rusija treba da povuče svoje snage u baze na Krimu i obustavi akcije za koje je kazao da prijete destabilizaciji regiona, prenio je Rojters.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je ranije danas u Moskvi da je u Ukrajini izveden neustavni državni udar i naglasio da zasad nema potrebe za primenom sile na Krimu, ali da Rusija zadržava pravo da angažuje vojsku “kao posljednje sredstvo”.

Putin i Sji o Ukrajini

Predsjednici Rusije i Kine, Vladimir Putin i Sji Đinping, danas su tokom telefonskog razgovora izrazili nadu da će mjere koje je preduzelo rusko rukovodstvo pomoći u smanjenju socijalno-političke tenzije i obezbjediti sigurnost građana na Krimu i u istočnim regionima Ukrajine koji govore ruski jezik, saopštila je pres služba Kremlja.

Prema navodima pres službe, dvojica lidera su tokom razgovora iznela bliske stavove, preneo je Itar-tas.

Burkhalter o krizi razgovarao sa nemačkim šefom diplomatije

Predsjedavajući OEBS-a Didije Burkhalter razgovarao je o krizi u Ukrajini s nemačkim ministrom spoljnih poslova Frank-Valterom Štajnmajerom.

Burkhalter je nakon sastanka izjavio kako je sa Štajnmajerom razgovarao o smirivanju situacije u Ukrajini, naglasivši da je sada od ključne važnosti što prije pokrenuti dijalog kako bi se obnovilo povjerenje i kriza razrješila mirnim sredstvima.

Takođe je razgovarano o mogućnosti nadgledanja situacije u Ukrajini, s fokusom na pitanju manjina i ljudskih prava, što bi na duže staze moglo da doprinese ponovnoj izgradnji poverenja.

Burkhalter je juče na marginama 25. sednice Savjeta za ljudska prava razgovarao i s ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovom o mogućnostima da OEBS doprinese izlasku iz ukrajinske krize.

Kijev zatražio izručenje Janukoviča, 5.500 vojnika prešlo na stran Krima

Šef ukrajinske službe bezbjednosti Valentin Naljvajčenko zatražio je od ruskih kolega izručenje smijenjenog predsjednka Viktora Janukoviča.

Naljvajčenko je rekao na konferenciji za novinare da se ukrajinska strana obratila ruskim kolegama sa zahtjevom da međusobni kontakti budu nastavljeni, prenio je Itar tas.

Naljvajčenko je rekao da bi ruska bezbjednosna služba na taj način mogla da obavijesti ukrajinsku stranu o tome “odakle dolaze prijetnje”.

Naljvajčenko smatra da je bilateralna saradnja neophodna “naročito u vezi sa momentalnim izručenjem bivšeg predsjednika Janukoviča ukrajinskoj strani”.

Više od 5.500 ukrajinskih vojnika prešlo je na stranu krimskih snaga za samoodbranu, izjavio je danas premijer Krima Sergej Aksenov.

On je rekao da se “proces nastavlja” i da “ljudi polažu zakletvu o vjernosti narodu Krima”.

Aksenov je dodao da mu nove vlasti u Kijevu nisu uputile nikakav ultimatum, prenio je Itar tas.

“Nisu mi postavili nikakav ultimatum. Nisu stupili u kontakt sa mnom, nemamo s kim da sarađujemo. Njima to nije potrebno, pošto su zauzeti podjelom vlasti, portfelja i novca”, rekao je premijer Krima.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender