06. 12. 2021.
Studenti iz Kosovske Mitrovice stigli u Banjaluku

Studenti iz Kosovske Mitrovice stigli u Banjaluku

Studenti iz Kosovske Mitrovice stigli u Banjaluku

Dekan banjalučkog pravnog fakulteta Vitomir Popović rekao je da će ova ustanova učiniti sve da Pravnom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici bude pri ruci i da je određen broj njihovih nastavnika i saradnika već potpisao ugovore o svom povremenom angažmanu na toj ustanovi.

On je dodao da će i određen broj profesora iz Kosovske Mitrovice ugostiti na banjalučkom Pravnom fakultetu i omogućiti im da drže predavanja, najavivši i razmjenu studenata.

„Posebno smo emotivno vezani za Kosovsku Mitrovicu, prije svega, jer nas je na određeni način pratila ista sudbina. Ako gledamo kroz šta je prolazila Republika Srpska u posljednjih 20 godina, moramo imati mnogo razumijevanja za ono šta se njima dešava“, rekao je Popović, istakavši da će sva izdanja banjalučkog Pravnog fakulteta biti na raspolaganju Fakultetu u Kosovskoj Mitrovici.

On je naveo da je ovo uzvratna posjeta, s obzirom da je prošle jeseni pedesetak studenata banjalučkog Pravnog fakulteta posjetilo Pravni fakultet u Kosovskoj Mitrovici.

„Nedavno smo imali i humanitarnu akciju u kojoj su svi naši fakulteti izdvojili novčana sredstva za kuhinje na Kosovu, što ćemo uraditi i u narednom periodu“, kaže Popović.

On je izrazio nadu da će briselski sporazum dobiti druge konotacije, jer ono što se dešava na Kosovu i Metohiji ne služi na čast pojedinim predstavnicima međunarodne zajednice.

Sekretar Pravnog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici Zoran Vukašinović rekao je da je ova ustanova u decembru prošle godine potpisala sporazum o saradnji sa banjalučkim Pravnim fakultetom i da se nastavak ovih aktivnosti planira i za naredni period.

On je za april najavio i posjetu dekana Pravnog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici Dušanke Jovović banjalučkom Pravnom fakultetu kako bi razgovarali o razmjeni studenata i nastavnika.

Potpredsjednik Saveza studenata Pravnog fakulteta banjalučkog Univerziteta Dragan Todorović rekao je da su odnosi dva fakulteta više nego dobri i izrazio očekivanje da će uzajamne posjete prerasti u tradiciju.

On je dodao da su studenti iz Kosovske Mitrovice dobro ugostili banjalučke studente tokom prošlogodišnje posjete.

„Siguran sam da će gosti da se osjećaju kao kod kuće, jer su iza ove posjete stali Fakultet i banjalučki Univerzitet“, rekao je Todorović.

Predsjednik Studentskog parlamenta Pravnog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici Miroslav Milić rekao je da se ovim posjetama njeguju ne samo prijateljski, već i bratski odnosi dvije visokoškolske ustanove.

On je dodao da studenti u Kosovskoj Mitrovici imaju mnogo teškoća, ali da se trude da ih rješavaju i žive kao i njihove kolege u Banjaluci.

„To nije jednostavno, uz nedostatak vode, struje i razne provokacije sa druge strane mosta, ali se trudimo da imamo dobre odnose sa svima“, rekao je Milić, navodeći da će posjeta trajati dva dana u Banjaluci i dva dana na Palama.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender