27. 09. 2021.
Revizori u Željeznicama RS

“Željeznice RS” smanjile gubitak na 12 miliona

Bruto primanja zaposlenih i dalje čine najveću stavku u rashodima i najviše opterećuju rezultat poslovanja. Učešće bruto primanja zaposlenih u poslovnim rashodima je 65,46 odsto, a u poslovnim prihodima je 76,64 odsto. Broj zaposlenih radnika je u padu, saopšteno je iz ovog preduzeća.

Iskazani nominalni gubitak u 2013. godini je 23.056.147 maraka, a u njegovoj strukturi najveću stavku predstavljaju finansijski rashodi po osnovu redovnih i zateznih kamata sa oko 13 miliona, od čega su zatezne kamate na kredite za infrastrukturu 7,2 miliona maraka.

“Plaćeni su svi domaći krediti, reprogrami uredno servisirani, te plaćeni svi tekući troškovi poslovanja”, navedeno je u saopštenju.

Željeznice Srpske navode da je tokom 2013. godine u robnom prevozu bilo obezbijeđeno dovoljno lokomotiva i vagona, a u radionicama za održavanje šinskih vozila urađeno je 1.128 kontrolnih pregleda, 1.823 tekuće opravke, te izvršena velika opravka ukupno 225 vagona i devet lokomotiva, što je najviše otkada ovo preduzeće postoji.

“U fabrici `Tatravagonka` Subotica izvršena je velika popravka 195 vagona i rekonstruisano je 50 vagona. U fabrici `Goša` iz Smederevske Palanke napravljeno je 37 novih vagona. Na kraju 2013. godine imali smo u saobraćaju oko 1.100 teretnih vagona i 27 lokomotiva, od čega su tri iznajmljene `Železnicama Srbije`”, navedeno je u saopštenju.

“Željeznice Republike Srpske” navode da su prevezle 5.192.000 tona robe i 211.411 putnika. Ostvaren je ukupan prihod oko 70 miliona maraka /grant 25 miliona, a ostalo prihod iz djelatnosti/.

Procenat naplate potraživanja u 2013. godini bio je oko 95 odsto.

U saopštenju se navodi da je remont pruge Јošavka – Kostajnica završen, osigurane su stanice Koprivna Gornja i Modriča, uključujući i putne prelaze u staničnom području i putne prelaze na otvorenoj pruzi Koprivna Donja, Šljunkara i Tarevci.

“Stanje u `Željeznicama Republike Srpske` se može kvalifikovati kao stabilno, zadržana je licenca i povećana konkurentnost našeg željezničkog operatera”, saopšteno je iz “Željeznica Republike Srpske”.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender