30. 11. 2021.
Banja Luka: Dvogodišnjak preminuo zbog nedostatka „vještačkih pluća“ za kućne uslove

Banja Luka: Dvogodišnjak preminuo zbog nedostatka „vještačkih pluća“ za kućne uslove

Banja Luka: Dvogodišnjak preminuo zbog nedostatka „vještačkih pluća“ za kućne uslove

Zbog nedostatka „vještačkih pluća“ za kućne uslove, na Klinici za dječije bolesti banjalučkog Kliničkog centra preminuo je dvogodišnji Pavle Marić.

U Republici Srpskoj nema ustanove koja bi trajno zbrinula takvu djecu i ona su najčešće na teretu porodica.

Putem Fonda zdravstvenog osiguranja teško je obezbijediti „vještačka“ pluća, jer se ona nalaze u kategoriji zajedno sa ortopedskim pomagalima-ukazuje predsjednik Udruženja roditelja djece koja su vezana za resipratornu podršku u kućnim uslovima „Katalea“ Vuk Savanović naglašavajući da mali Pavle zbog toga, na žalost, nije dočekao svoj respirator.

Ova djeca se neće moći igrati kao njihovi vršnjaci. Neće se igrati napolju, valjati u prašini. Njihov život je vezan uz „vještačka“ pluća. Mali Pavle nije dočekao svoja. Stariji nisu imali razumijevanja.

Obdukcija će pokazati da li je moglo i drugačije. Roditelji čija su djeca doživotno vezana za aparate koji koštaju i do 75 hiljada maraka, najčešće otvaraju vrata Fonda zdravstvenog osiguranja. Međutim, najveća je prepreka zakonsko slovo.

U Fondu potvrđuju da se, kako navode, ti aparati ne ubrajaju u medicinska sredstva koja spadaju u obavezno zdravstveno osiguranje.

Ipak, Fond u skladu sa svojim mogućnostima pomaže ove porodice, čiji su domovi pretvoreni u prinudne bolnice, a oni u medicinare-amatere. Greške ne smije biti. Čak ni kad nestane struje. Osluškuje se svaki udisaj, dok su druga djeca u porodici u drugom planu. Svjesna su važnosti svakog daha svog brata, sestre. Na roditeljima je najveći teret.

U RS još šestoro djece diše „vještačkim“plućima.

Savanović, čija  dvogodišnja djevojčica takođe treba vještačka pluća, kaže da su roditelji formirali Udruženje,kako bi se zajedno borili za svoju djecu.

Na  internet stranici katalea.org može se dobiti više informacija, a kratki broj za pomoć je 1457.
(BN TV)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender