30. 11. 2021.
Vlada uplatila sredstva lokalnim zajednicama

CCI: Vlada RS povećala dug, sad je duplo veći nego prije šest godina

Najznačajniji rezultati rada Vlade Republike Srpske u 2013. godini, prema ocjeni Centara civilnih inicijativa /CCI/, su vraćanje neoporezivog dijela od 200 KM na plate, te podizanje nivoa penzija od 3,5 odsto.

“Osim toga, Vlada je donijela Zakon o registraciji poslovnih subjekata, Zakon o porezu na lični dohodak, te Akcioni plan zapošljavanja”, rekao je konsultant u ovoj nevladinoj organizaciji Željko Ninković na konferenciji za novinare u Banjaluci, na kojoj je predstavljen godišnji monitoring izvještaj o radu Vlade i Narodne skupštine Republike Srpske.

On je dodao da je Vlada Republike Srpske, pod rukovodstvom premijera Željke Cvijanović, intenzivirala svoj rad, pa je održavano više od sedam sjednica mjesečno, te istakao da je najviše promjena bilo u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite, gdje su u 2013. godini smijenjena dva ministra.

“Vlada je od 409 planiranih mjera, realizovala njih 339. Posmatramo li samo zakone, Vlada je utvrdila 77,5 odsto planiranog ili 53 zakona u prijedlogu i devet u nacrtu”, istakao je Ninković.

CCI tvrdi da su najaktivniji bili Ministarstvo finansija, Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Ministarstvo prosvjete i kulture, koji su predlagači 46,7 odsto svih razmotrenih mjera.

“Najmanje aktivnosti na sjednicama Vlade imali su Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica, Ministarstvo nauke i tehnologije i Ministarstvo trgovine i turizma”, dodao je Ninković.

Prema izvještaju, 2013. godinu u radu Narodne skupštine obilježio je zakon o ispitivanju porijekla imovine, koji je u formi prijedloga proglašen neustavnim.

“Narodna skupština je realizovala 65 odsto svojih planiranih obaveza. S druge strane, kraj godine je dočekala sa 60 neralizovanih mjera, među kojima je 34 zakona i osam strategija”, navodi CCI.

U izvještaju se dodaje da je u 2013. godini Narodna skupština razmatrala 85 različitih zakona, realizovano je njih 71 u konačnoj formi prijedloga, a 14 u formi nacrta.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender