Dogodilo se na današnji dan

Dogodilo se na današnji dan

Dogodilo se na današnji dan

1496. Engleski kralj Henri VII u službu primio italijanske pomorce Đovanija i Sebastijana Kabota da bi za englesku krunu otkrili nove zemlje.

1684. Njemačka, Poljska i Venecija u Lincu formirale Svjetu ligu protiv Turske.

1696. Rođen italijanski slikar Đovani Batista Tijepolo, jedan od posljednjih velikana venecijanskog slikarstva. Njegovi glavni radovi, freske velikih dimenzija, rađene u maniru kasnog rokokoa, nalaze se u nadbiskupskoj palati u Udinama, u palati Labija u Veneciji, u biskupskoj rezidenciji u Vircburgu i kraljevskoj palati u Madridu.

1770. Britanske trupe u Bostonu, centru otpora protiv britanske kolonijalne vlasti, ubile pet demonstranata. Taj događaj, poznat kao Bostonski masakr, ubrzao izbijanje Američkog rata za nezavisnost.

1827. Umro italijanski fizičar Alesandro Volta. Izumio elektrofor, galvanski element, bateriju galvanskih elemenata. Po njemu mnogi pojmovi u fizici dobili ime.

1832. U Beogradu počela da radi prva štamparija u Srbiji. Prva štampana knjiga “Sabor istine i nauke” Jovana Stejića. Štamparija kupljena u Rusiji i dopremljena u Beograd u maju 1831.

1856. Londonsko pozorište Kovent garden uništeno u požaru.

1916. Španski prekookeanski putnički brod Princ od Asturije potonuo za nekoliko minuta pošto je udario u stijenu kod obale Brazila. Od 588 putnika i članova posade, njih 455 izgubilo život.

1933. Nacional-socijalistička radnička partija Adolfa Hitlera osvojila većinu u Rajhstagu, parlamentu Njemačke.

1945. Trupe SAD u II svjetskom ratu ušle u Keln.

1953. Umro sovjetski diktator Josif Visarionovič Džugašvili Staljin. Kao generalni sekretar Komunističke partije, od 1922. do smrti, bio neprikosnoven vladar SSSR-a i lider komunističkog svijeta. U partijskim čistkama, od 1934., eliminisao političke protivnike, a svojom politikom doprinio zaoštravanju međunarodnih odnosa u vrijeme hladnog rata i narušio ugled SSSR-a stečen značajnom ulogom u slamanju fašizma u II svjetskom ratu. 1948. rezolucijom Informbiroa pokušao da Jugoslaviju podredi sovjetskoj kontroli.

1953. Umro ruski kompozitor i pijanista Sergej Sergejevič Prokofjev, jedan od najoriginalnijih muzičkih stvaralaca XX vijeka. Povezao rusko muzičko naslijeđe i moderni muzički izraz. Komponovao muziku za filmove Sergeja Ejzenštajna “Aleksandar Nevski” i “Ivan Grozni”.

1964. Umro prvi filmski snimatelj na Balkanu Milton Manaki. 1905. počeo da filmskom kamerom bilježi događaje. Poseban dokumentarni značaj imaju njegove reportaže o boravku posljednjeg turskog sultana Abdula Hamida II 1911. u Bitolju, snimci rumunskog i grčkog kralja, bugarskog cara, događaji iz vremena mladoturske revolucije, balkanskih ratova, I i II svjetskog rata.

1966. Svi putnici i članovi posade, njih 124, poginuli kada je britanski putnički avion udario u japansku planinu Fidži.

1970. Stupio na snagu ugovor o neširenju nuklearnog oružja, koji je potpisalo 45 zemalja.

1975. Kuvajt nacionalizovao naftnu industriju, uključujući imovinu britanskih naftnih kompanija.

1984. Umro italijanski pjevač Tito Gobi, operski bariton svjetskog ugleda. Proslavio se ulogom u “Toski” Đakoma Pučinija, u kojoj mu je partnerka bila Marija Kalas.

1993. Minut poslije polijetanja sa skopskog aerodroma, srušio se makedonski putnički avion foker100. Poginulo 77 od 97 putnika i članova posade.

2004. U 114. godini umro Španac Huan Rijudavets Mol, najstariji čovjek na svijetu.

2012. Nakon duge i teške bolesti preminuo dugogodišnji predsjednik Venecuele Ugo Čaves.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender