FZO: Nije tačno da je dvogodišnji dječak preminuo jer nije imao vještačka pluća

“Fond je za ovog dječaka odobrio koncentrator kiseonika, iako to obavezno zdravstveno osiguranje ne finansira”, saopšteno je iz Fonda, povodom teksta koji objavljen na internet stranici RTV BN u kojem predsjednik Udruženja “Kalatea” Vuk Savanović navodi da je dječak Marić preminuo jer nije imao vještačka pluća.

Fond u saopštenju ističe da je ova institucija već pomagala roditeljima, tako što je u proteklom periodu obezbijedila nekoliko aparata neophodnih za disanje.

“To ćemo nastaviti da radimo i ubuduće, iako ovi aparati ne spadaju u obavezno zdravstveno osiguranja, odnosno ne finansiraju se iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja”, navodi se u saopštenju.

U Fondu podsjećaju da su finansirali i druge materijale koji su neophodni djeci sa ovim problemima, poput respiratora, aspiratora, ambu balona, pulsoksimetra, boce sa kiseonikom, aspiracionih katetera, sterilnih rukavica, nazalnih kanila i drugog.

“Smatramo da je ovim porodicama naša podrška prijeko potrebna i ne želimo da porodicama uskratimo našu pomoć samo zbog toga što aparati ne spadaju u medicinska sredstva koja finansira Fond”, navode u Fondu, uz napomenu da će pomagati koliko im ograničene finansijske mogućnosti to dozvoljavaju.

U Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske ističu da su u svakodnevnom kontaktu sa roditeljima oboljele djece i sa predstavnicima Udruženja “Kalatea” radi pronalaženja najboljeg rješenja.

“Fond će i dalje sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Srpske i Kliničkim centrom u Banjaluci raditi na iznalaženju najboljih mogućih rješenja za ovu populaciju, kako bi porodicama maksimalno olakšali tešku situaciju u kojoj se nalaze”, ističu u Fondu.

Iz Fonda su apelovali na sve medije koji izvještaju o ovim osjetljivim temama da se informišu o prirodi tih oboljenja i stvarnim uzrocima smrti.

U Fondu izražavaju žaljenje što moraju reagovati na ovako osjetljive stvari, ali žele da objektivno informišu javnost zbog osiguranika koji se liječe u zdravstvenom sistemu Srpske.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender