24. 09. 2021.
Srbin plaćenik spasio Orića od hapšenja?

Srbin plaćenik spasio Orića od hapšenja?

Interpol povukao potjernice protiv Orića, Meholjića i Mehmedovića

Podsjetimo, ranije je objavljeno da je Interpol povukao potjernicu za načelnikom Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (RS) Manojla Milovanovića, što je Čolak takođe potvrdio.

Interpol Beograd je, kako je objavljeno početkom februara, putem Interpolovog međunarodnog kanala za razmjenu informacija dostavio svim članicama Interpola međunarodne potjernice za Naserom Orićem i Hakijom Meholjićem radi njihovog hapšenja i ekstradicije. Hrvatsko pravosuđe je 7. januara raspisalo potjernicu za generalom VRS u penziji Manojlom Milovanovićem, javlja Klix.ba.

‘’Skladno onom što je Predsjedništvo BiH zaključilo, dakle, ovlastilo nas, Ministarstvo pravde BiH je odmah reagovalo prema centrali Interpola. Pozvali smo se na protokole o saradnji vezano za dostavu dokaza i činjenica između Tužilaštva BiH i susjednih zemalja. Od njih (Interpola) smo zaista informirani da su povučena imena osoba koja su distribuirana Interpolu ovih država“, rekao je Čolak, kazavši da je takva informacija stigla BH institucijama još prije 10-ak dana.

Čolak je pojasnio da se pomenute osobe, uključujući i Orića, više ne nalaze u bazama država članicama Interpola.

„Za njima, dakle, više ne postoji potjernica u Interpolu, tako smo mi informisani“, dodao je Čolak.

Pojasnio je i razloge zbog kojih je Interpol prihvatio zahtjeve BH vlasti u pogledu Orića i drugih BH državljana.

„Mi imamo protokol o saradnji i on upućuje da se razmjenjuju informacije između tužitelja. Bilo bi logično, jer navedene osobe imaju državljanstva BiH i nastanjeni su u BiH, da se procesuiraju ovdje“, dodao je Čolak, te podsjetio:

„Tokom 2010. je bilo zasjedanje Generalne skupštine Interpola zbog učestalih potjernica Interpola koje su se raspisivale s ovih prostora, a vezano za ratne zločine. Onda je zaključeno, pod tačkom 3., ako država članica raspisuje potjernicu za nekom osobom iz neke države članice, onda druga država ima pravo protestovati protiv raspisane potjernice i to smo pravo mi iskoristilo. To je uvaženo. Barem je takao zasad“, istakao je Čolak.

Naser Orić je za Klix.ba potvrdio da je informisan o skidanju sa Interpolove liste, te da drugačiji rasplet nije ni očekivao, jer je ga je Haški tribunal pravosnažno oslobodio ratnih zločina nad Srbima.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender